Przepisy kulinarne

Zimne przekąski i smaczne kąski

Zimne przekąski na zakończenie karnawału serwował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Nachosy i okrasa z warzyw oraz tosty z tortilli z pieca z sadzonym jajkiem. Smacznego!

Tosty z tortilli z pieca z sadzonym jajkiem
Składniki:
10 tortilli
3 avocado
250 ml śmietany (gęstej)
2 puszki czerwonej fasoli
6 pomidorów
2 czerwone cebule
sól gruboziarnista
oliwa do smarowania
natka pietruszki
kolendra
ocet winny
kumin
pieprz czarny

Przygotowanie:
Placki tortilli smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą i wstawiamy na papierze do pieczenia do piekarnika. W trakcie przekładamy na drugą stronę. Avocado mieszamy z kwaśną śmietaną. Robimy salsę z pomidorów i czerwonej cebuli. Doprawiamy octem winnym, oliwą. Fasolę czerwoną miksujemy, dodajemy pokrojoną czerwoną cebule, kumin, pieprz, natkę pietruszki. Na każdą porcje tortilli kładziemy pastę z czerwonej fasoli, łyżkę avocado ze śmietaną, sadzone jajko przesmażone z dwóch stron i na koniec pokrojone pomidory.

Nachosy i okrasa z warzyw
Składniki na nachos:
300 g mąka (pszenna i kukurydziana)
150ml woda
szczypta soli
ostra papryka
kurkuma

Przygotowanie:
Obie mąki mieszamy z przyprawami do smaku i koloru, dodajemy wodę i wyrabiamy jednolite ciasto. Chwilę odstawiamy żeby odpoczęło i rozwałkowujemy na cienki placek,  tak jak na domowy makaron. Kroimy w paski 5-cm. a następnie na trójkąty. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy trójkąty z jednej i drugiej strony.

Składniki okrasy z warzyw:
Składnik2 bakłażany
2 czerwone cebule
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
pieprz czarny
papryka chilli
2 łyżki chrzanu
natka pietruszki
cytryna
sól

Przygotowanie;
Bakłażana obieramy zer skóry, kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną cebulę. Mieszamy, dodajemy czerwoną paprykę w kostkę. Czosnek oliwę, sol, pieprz, pieprz Cayenne. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Upieczone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy chrzan i miksujemy. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.

Kubki z bagietki z wołowiną
Składniki:bagietka
400 g wołowiny mielonej
3 czerwone cebule
olej do smażenia
cynamon
gałka muszkatołowa
świeża mięta
cynamon
pieprz
sól

Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na kawałki o dł. 6-7cm. Wydrążamy pozostawiając na dnie troszkę miąższu. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy wołowinę i smażymy, do wołowiny dodajemy wydrążony miąższ z bagietki, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, miętą i cynamonem. Masą wypełniamy przygotowane kubki z bagietki i wstawiamy do zapieczenia.

Grzanki z serem i cynamonem
Składniki:
bagietka
100 g masło
ser Mozzarella
cynamon
cukier puder
50 ml rumu

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, obsmażamy kromki bagietki. Na każdą obsmażona kromkę układamy plaster sera Mozzarella i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Posypujemy cukrem pudrem, cynamonem. Skrapiamy delikatnie rumem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
6