Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

Ziemniaki, ziemniaczki, ziemniory! Kto ich nie kocha? Tym bardziej, że można je zrobić w kuchni na wiele sposobów. O czym przekonuje w naszej kuchni Jasiek Kuroń. Zaplanujcie rodzinny obiad i skorzystajcie z naszych przepisów.

Chowder kukurydziano – ziemniaczany

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
    • 100 g szynki pokojonej w kostkę
      • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
        • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
          • czubata łyżka posiekanego tymianku (ew. suszonego)
            • duża marchewka pokrojona w pół plastry
              • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w ½ cm kawałki
                • 3 czubate łyżki mąki pszennej
                  • 1/2 l mleka
                    • 1,5 bulionu
                      • 300 g kukurydzy
                        • 4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
                          • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej

                            Przygotowanie:

                            1. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 – 3 minuty.
                              1. Dodaj marchewkę oraz selera i mieszając duś kilka minut.
                                1. Dodaj mąkę i mieszając gotuj 2 – 3 minuty.
                                  1. Wlej mleko oraz bulion. Dodaj kukurydzę oraz ziemniaki. Gotuj do miękkości, pod koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Serwuj z natką lub szczypiorkiem.

                                    Ziemniaki nadziewane farszem ze śledzi

                                    Składniki:

                                    • 3 spore ziemniaki
                                      • 3 łyżki oleju
                                        • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
                                          • 300 g filetów solonych ze śledzia (bardzo drobno posiekane)
                                            • kilkanaście kaparów
                                              • 2 łyżki posiekanego szczypioru
                                                • Łyżka posiekanego koperku
                                                  • Łyżka chrzanu
                                                    • 2 łyżki śmietany 18%
                                                      • sól, pieprz

                                                        Przygotowanie:

                                                        1. Piekarnik rozgrzej do 160 C, bez termoobiegu.
                                                          1. Ziemniaki upiecz w całości do pół miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż środek, tak aby trzymały kształt. Wydrążony miąższ przełóż do miski.
                                                            1. Na patelni zeszklij cebulę i razem z innymi składnikami dodaj do ziemniaczanego miąższu. Całość dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
                                                              1. Zapiekaj przez 20 minut.

                                                                Ziemniaki Hasselback

                                                                Składniki:

                                                                • 8 średniej wielkości ziemniaków
                                                                  • 10 łyżek oleju
                                                                    • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
                                                                      • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
                                                                        • 1/2 posiekanej papryczki pepperoni
                                                                          • 1/3 słodkiej papryki lub papryki wędzonej
                                                                            • sól, pieprz
                                                                              • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                                                                • ew. ostry ser do posypania przed podaniem (np. bursztyn, parmezan lub grana padano)

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  1. Piekarnik rozgrzej do 200 C, bez termoobiegu. Ziemniaki dobrze umyj i osusz.
                                                                                    1. Ziemniaki ponacinaj od góry w odstępach co 2 mm, ale nie przecinaj ich do spodu, tak do 2/3 wysokości. Aby ułatwić sobie życie, możesz położyć wzdłuż ziemniaka ołówek – będzie służył za ogranicznik.
                                                                                      1. W misce przygotuj sobie olej ze wszystkimi dodatkami oprócz natki pietruszki. Dobrze wymieszaj i zachowaj połowę na później. Tak przyrządzoną miksturą smaruj pędzlem ziemniaki, aby lepiej się rozprowadziła możesz rozewrzeć delikatnie nacięcia.
                                                                                        1. Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem, aby uchronić przed przywieraniem.
                                                                                          1. Ułóż ziemniaki w naczyniu i zapiekaj przez 40 minut. Dodaj natkę pietruszki do oleju i posmaruj nim ziemniaki. Wstaw na ostatnie 5 minut.

                                                                                            Burgery ziemniaczano – rybne

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 2 łyżki oleju
                                                                                              • 1 cebula pokrojona w kostkę
                                                                                                • wytłoczyny z soku
                                                                                                  • 500 g morszczuka lub innej ryby
                                                                                                    • 2 ugotowane ziemniaki
                                                                                                      • 1 jajko (M)
                                                                                                        • 5 łyżek bułki tartej
                                                                                                          • 4 łyżki posiekanego koperku
                                                                                                            • sok z 1/2 cytryny
                                                                                                              • sól, czarny pieprz

                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę.

                                                                                                                Rybę zblenduj z ziemniakami jajkiem i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki.

                                                                                                                Całość dobrze wymieszaj. Lekko natłuszczonymi dłońmi formuj kotlety.

                                                                                                                Grilluj je na obrzeżach grilla, gdzie temperatura jest niższa, po 7 – 8 minut z każdej strony. Jeśli korzystasz z piekarnika nagrzej go do 180 C i piecz burgery przez 25 minut. Jeśli smażysz, smaż po 5 minut z każdej strony (przed smażeniem warto obtoczyć kotlety w bułce tartej lub kaszy manny).

                                                                                                                Babka ziemniaczana

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 1,5 kg ziemniaków
                                                                                                                  • 2 spore cebule
                                                                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                      • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
                                                                                                                        • 200 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę
                                                                                                                          • 4 czubate łyżki mąki pszennej
                                                                                                                            • 2 jajka "L"
                                                                                                                              • 2 łyżki suszonego majeranku
                                                                                                                                • łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                                                                                                  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
                                                                                                                                    • łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                      1. Piekarnik rozgrzej do 170 C.
                                                                                                                                        1. Ziemniaki obierz i zetrzyj jak do placków ziemniaczanych.
                                                                                                                                          1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż do lekkiego zrumienienia na oleju razem z boczkiem i łopatką. Połącz ziemniaki z mięsem i cebulą
                                                                                                                                            1. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
                                                                                                                                              1. Do dwóch nasmarowanych olejem mniejszych keksówek wlej ciasto, wstaw do piekarnika i piecz bez termoobiegu przez około godzinę lub suchego patyczka.

                                                                                                                                                Smacznego!!

                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                Najlepszy na świecie włoski szef kuchni w Dzień Dobry TVN! Sprawdź niezwykłe przepisy Enrico Derflinghera

                                                                                                                                                #TVNpomagajmysobie: posiłki dla głodnych i wsparcie dla restauracji

                                                                                                                                                Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy

                                                                                                                                                Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                                                                                Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości