Przepisy kulinarne

Ziemniaki każdy lubi

Mistrz Andrzej Polan przygotował dziś w naszej kuchni potrawy z ziemniaków.

Szwajcarskie ziemniaki – Rosti

Składniki:
ziemniaki - 600 g
masło - 80 g
rozmaryn
sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach, lub kroimy w bardzo cienkie plastry i następnie w cienkie paski. Jak makaron domowy. Odciskamy je następnie z soku i łączymy z roztopionym masłem, solą rozmarynem oraz pieprzem. Na patelni kształtujemy placuszki dosyć grube, smażymy około 7 minut na małym ogniu. Rosti powinno być pięknie przyrumienione. Następnie przewracamy na drugą stronę. Upieczone placki układamy na blaszce i dopiekamy w piekarniku. Po Świętach dosyć mam mięsa wiec sałatka z pomidorów i kleks z gęstej śmietany wystarczy.

Francuskie ziemniaki - Gratin dauphinois

Składniki:
ziemniaki - 1 kg
czosnek - 2 ząbki
masło - 100 g
śmietana 36% - około 200 ml
ser gruyere - 150 g
sól, biały pierz do smaku, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie i obieramy ze skóry. Teraz już ziemniaki bez mycia kroimy w bardzo cienkie plasterki. Śmietanę zagotowujemy z czosnkiem, pieprzem białym, solą oraz gałką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy pokrojone ziemniaki i zalewamy następnie gorącą śmietaną. Ile powinniśmy jej dodać? Otóż naciskając ziemniaki ręką, śmietana powinna lekko wypływać na powierzchnię. Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny. Do ziemniaków możemy dodać pomidory suszone i grzyby, jeżeli chcemy uatrakcyjnić ich smak. Ja osobiście bardzo lubię jeść je przepijając kefirem z ogórkami zielonym i dużą ilością koperku.

Niemieckie ziemniaki - Kartofel salat

Składniki:
ziemniaki - 400 g
oliwa z oliwek - 100 ml
ocet winny - 50 ml
szczypiorek
sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ale uważamy, aby ich nie rozgotować. Jeszcze gorące obieramy ze skóry, kroimy w odważne plastry i gorące jeszcze zalewamy sosem z oliwy, octu i przypraw. Dodajemy następnie szczypiorek. Ważne, by ziemniaki jeszcze gorące zalać sosem. One muszą przejść winnym aromatem. Są idealnym dodatkiem do parowanej ryby.

Przepisy autorstwa Andrzeja Polana.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
80
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0