Materiał promocyjny

Ziemniaczane kotleciki, babka i kiszka

Mistrz Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Aiport, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN kiszkę ziemniaczaną, ziemniaczane kotleciki z łososiem wędzonym oraz babkę ziemniaczaną z borówkami i oscypkiem.

Ziemniaczane kotleciki z łososiem wędzonym

Składniki:

100 g łososia wędzonego

1 cebula

500 g ziemniaków gotowanych

2 jaja

koperek, natka pietruszki

sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Na maśle udusić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, łososia pokroić w drobną kostkę. Połączyć składniki, dodając same żółtka oraz przyprawy i zieleninę. Z powstałej masy formować małe kotleciki, obtaczać w mące, białku i bułce tartej - smażyć na złocisty kolor. Można podawać z kwaśną śmietaną.

Babka ziemniaczana z borówkami i oscypkiem

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

0,5 kg ziemniaków gotowanych

4 łyżki kaszy manny

3 jaja

200 g masła

2 cebule

150 g szynki

majeranek, sól, pieprz czarny

200 g oscypka

300 g brusznicy

100 g miodu

200 g cukru

100 ml soku z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Ziemniaki gotowane przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Do ziemniaków startych dodajemy ziemniaki gotowane, cebulę wraz z masłem, szynkę pokrojoną w kostkę, kaszę mannę jajka oraz przyprawy. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozkładamy masę. Posypujemy oscypkiem tartym i pieczemy około 1 godziny w temp. 160 stopni. Z brusznic przygotowujemy sos, dodając sok z czarnej porzeczki, miód oraz cukier.

Kiszka ziemniaczana

Składniki:

1 kg ziemniaków

4 łyżki kaszy manny

500 g pieczarek

3 cebule

200 g masła

natka pietruszki

zioła prowansalskie

pieprz czarny, sól

jelita wieprzowe

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy pieczarki i przesmażamy dalej aż do odparowania płynu. Ziemniaki ścieramy i łączymy z pieczarkami, cebulą, kaszą manną, natką pietruszki i przyprawami. Uzyskanym ciastem napełniamy dość luźno jelita, które związujemy i układamy na blaszce. Są dwie szkoły: jedna polegająca na obgotowaniu kiszek w wodzie i następnie ich zapieczeniu w piekarniku, druga - na samym pieczeniu w piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni.

Przepisy autorstwa Andrzeja Polana, szefa kuchni Novotel Aiport.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości