Przepisy kulinarne

Ziemniaczane kotleciki, babka i kiszka

Mistrz Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Aiport, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN kiszkę ziemniaczaną, ziemniaczane kotleciki z łososiem wędzonym oraz babkę ziemniaczaną z borówkami i oscypkiem.

Ziemniaczane kotleciki z łososiem wędzonym

Składniki:
100 g łososia wędzonego
1 cebula
500 g ziemniaków gotowanych
2 jaja
koperek, natka pietruszki
sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Na maśle udusić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, łososia pokroić w drobną kostkę. Połączyć składniki, dodając same żółtka oraz przyprawy i zieleninę. Z powstałej masy formować małe kotleciki, obtaczać w mące, białku i bułce tartej - smażyć na złocisty kolor. Można podawać z kwaśną śmietaną.

Babka ziemniaczana z borówkami i oscypkiem

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg ziemniaków gotowanych
4 łyżki kaszy manny
3 jaja
200 g masła
2 cebule
150 g szynki
majeranek, sól, pieprz czarny
200 g oscypka
300 g brusznicy
100 g miodu
200 g cukru
100 ml soku z czarnej porzeczki

Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Ziemniaki gotowane przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Do ziemniaków startych dodajemy ziemniaki gotowane, cebulę wraz z masłem, szynkę pokrojoną w kostkę, kaszę mannę jajka oraz przyprawy. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozkładamy masę. Posypujemy oscypkiem tartym i pieczemy około 1 godziny w temp. 160 stopni. Z brusznic przygotowujemy sos, dodając sok z czarnej porzeczki, miód oraz cukier.

Kiszka ziemniaczana

Składniki:
1 kg ziemniaków
4 łyżki kaszy manny
500 g pieczarek
3 cebule
200 g masła
natka pietruszki
zioła prowansalskie
pieprz czarny, sól
jelita wieprzowe

Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy pieczarki i przesmażamy dalej aż do odparowania płynu. Ziemniaki ścieramy i łączymy z pieczarkami, cebulą, kaszą manną, natką pietruszki i przyprawami. Uzyskanym ciastem napełniamy dość luźno jelita, które związujemy i układamy na blaszce. Są dwie szkoły: jedna polegająca na obgotowaniu kiszek w wodzie i następnie ich zapieczeniu w piekarniku, druga - na samym pieczeniu w piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni.

Przepisy autorstwa Andrzeja Polana, szefa kuchni Novotel Aiport.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0