Zielono mi... w kuchni! Przepisy na placek z groszkiem i konfiturę z ogórka

Zielono w kuchni! Zobacz przepisy na zielone dania - bardzo wiosenne i zdrowe! Jak zrobić placek drożdżowy z zielonym groszkiem, boczkiem i serem? A jak konfiturę z ogórka, kiwi i awokado? Zobacz przepisy i gotuj z Dzień Dobry TVN!

Zobacz też:

Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Placek drożdżowy z zielonym groszkiem, boczkiem i serem i zimna ogórkowa

Składniki:

  • 400 g mąki
    • 30 g drożdży
      • 200 ml mleka
        • 6 jaj
          • 50 ml oleju
            • 200 g sera tartego gouda
              • 300 g mrożonego groszku zielonego
                • 200g boczku wędzonego surowego
                  • sól, pieprz
                    • 400 g ogórków gruntowych
                      • 1l maślanki
                        • bazylia świeża
                          • mięta świeża
                            • kiełki groszku cukrowego
                              • 200 ml śmietany 18%

                                Z mąki, drożdży, jajek, mleka, szczypty soli oraz cukru przygotowujemy ciasto drożdżowe. Groszek zielony parzymy w gorącej wodzie, studzimy, boczek kroimy drobno i przesmażamy na patelni. Również studzimy, groszek, boczek i ser dodajemy do ciasta, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, po podrośnięciu wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni czas około 40 minut. Ogórki miksujemy ze skórą, łączymy z maślanką, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią i miętą. Dla lepszej konsystencji do maślanki można dodać trochę gęstej śmietany.

                                Zobacz też: Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta >>>

                                Konfitura z ogórka, kiwi i awokado

                                Składniki:

                                • 4 ogórki gruntowe
                                  • 4 kiwi
                                    • 2 awokado dojrzałe
                                      • mięta świeża
                                        • 2 łyżki miód
                                          • cytryna

                                            Ogórki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, podobnie kiwi i avocado. Na miodzie w pierwszej kolejności przesmażamy kiwi, następnie dodajemy ogórki i na koniec avocado. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżą miętą.

                                            • chleb rustykalny
                                              • masło klarowane do smażenia
                                                • 2 piersi z kurczaka
                                                  • 400g sera ricotta lub serka śmietankowego
                                                    • sól, pieprz czarny
                                                      • kiełki słonecznika

                                                        Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, dopiekamy w piekarniku, a na patelnię wrzucamy kromki i obsmażamy na złoty kolor. Na chrupiącą kromkę wykładamy porcję serka, konfitury i plastry soczystego kurczaka. Wierzch posypujemy kiełkami słonecznika.

                                                        Zielone warzywa z patelni z ciepłą mozzarellą

                                                        Składniki:

                                                        • 2 pęczki szparagów zielonych
                                                          • 200 g fasolki szparagowej
                                                            • 200 g bobu
                                                              • 500ml śmietanki 36%
                                                                • 4 kulki mozzarelli w zalewie
                                                                  • kiełki rzodkiewki
                                                                    • koperek
                                                                      • szczypiorek drobny
                                                                        • olej lub masło klarowane do smażenia

                                                                          Wszystkie warzywa parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, hartujemy w wodzie z lodem. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i wrzucamy pokrojoną w paski mozzarellę, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy przesmażone na maśle warzywa, posypujemy kiełkami rzodkiewki, gałązkami koperku. Skrapiamy olejem zmiksowanym ze szczypiorkiem.

                                                                          Zobacz też:

                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości