Przepisy kulinarne

Zielone przepisy na naleśniki, zupę i ciasto

Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: zielone naleśniki, zieloną zupę i oczywiście zielony biszkopt. Prawda, że wyglądają apetycznie? :-)

Zimna zielona zupa na wypadek upałów z tostami smażonymi z jajkiem i serem

Zupa

Składniki:
1 op jarmużu
4 ogórki zielone
200 g zielonego groszku mrożonego
1 awokado
1 melon
Sól, pieprz
Szczypiorek, koperek

Przygotowanie:
Jarmuż pozbawiony twardych unerwień, ogórek zielony kroimy w kostkę, podobnie melon, avocado.
Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy zielony groszek wcześniej zalany gorącą wodą i odcedzony.
Wszystko miksujemy.

Grzanki

1 bagietka
4 jajka
100 g tartego sera żółtego
Masło klarowane do smażenia

Zielone ciasto

Biszkopt

Składniki:
2,5 szkl mąki krupczatki
3/4 szkl oleju
4 jajka
1 szkl cukru
Cukier wanilinowy
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczana
250 g świeżego szpinaku

Przygotowanie:
Szpinak myjemy i odsączamy a następnie miksujemy na puree z olejem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy nie przerywając ubijania cukier i na koniec żółtka.
Do ubitej masy dodajemy powoli olej ze szpinakiem, mieszając już tylko ręcznie masę za pomocą rózgi, następnie cukier wanilinowy oraz mąkę wymieszaną z łyżeczką sody i proszku do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 1 godz.
Upieczone przekrawamy na pół, jedną połowę kruszmy na drobne okruszki.

Nasączenie

Składniki:
4 torebki herbata Earl Grey 
1 cytryna
Cukier do smaku
1 granat

Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy w gorącej wodzie, dodajemy cytrynę, cukier tak jakbyśmy chcieli jej się po prostu napić, takim nasączamy ciasto.

Masa

Składniki:
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Laska wanilii
100 g cukru pudru
60 g żelatyny do deserów
150 ml wody

Do ozdoby: świeże stokrotki białe

Przygotowanie:
Wodę podgrzewamy dodajemy do niej cukier i ziarenka wanilii oraz samą laskę dla uzyskania mocniejszego aromatu.
Do lekko przestudzonej dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy w wodzie.  
Mleko mocno schłodzone ubijamy na puch.
Do żelatyny dodajemy ubite mleko partiami wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia, wierzch posypujemy okruchami biszkoptu, pestkami granatu i kwiatkami stokrotek.

Naleśniki zielone z bakłażanem, kurczakiem serem feta

Naleśniki

Składniki:
200 g mąki
3 jajka
100 ml mleka
100 ml wody gazowanej
100 g szpinaku mrożonego
Gałka muszkatołowa mielona
Sól

Przygotowanie:
Z w.w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy cienkie naleśniki.

Farsz

Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 bakłażany
Cebula czerwona
200 g sera twarogowego mielonego
Ser typu feta
1 łyżka koncentraty pomidorowego
Sól, pieprz, oregano
Świeża bazylia

Przygotowanie:
Piersi kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy na patelni i dopiekamy kilka minut w piekarniku. Rwiemy na kawałki. 
Ser twarogowy łączymy z fetą i bazylią. 
Doprawiamy czarnym pieprzem. 
Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą, po chwili osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na patelni z każdej strony. 
Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy i posypujemy oregano. 
Naleśniki smarujemy serem, układamy bakłażany, kawałki kurczaka i zwijamy w rolki, przekrawamy na połówki i owijamy w papier pergaminowy dla wygodniejszego spożywania.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
47
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0