Awokado, szparagi, bób, szpinak, rukola, sałata rzymska, koperek, cukinia i zielona papryka - to tylko część dostępnych w Polsce zielonych warzyw, z których można wyczarować niezwykłe dania. Sałatki, dania obiadowe na zimno i ciepło. Takie propozycje odnajdziecie dziś w kuchni Dzień Dobry TVN. Zainspirujcie się nimi.
Sałatka z awokado, szparagami i bobem
Składniki na sałatkę z awokado:
garść liści szpinaku
garść rukoli
½ sałaty rzymskiej
1 awokado
pęczek szparagów
szklanka bobu
2 łyżki obranych pistacji
sól, pieprz
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
Składniki na sos do sałatki z awokado:
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka posiekanego koperku
Jak przygotować sałatkę z awokado?
Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Szparagi grilluj z czosnkiem na patelni.
Pistacje utłucz w moździerzu na mniejsze kawałki.
Sałatę rzymską porwij i ułóż na półmisku wraz z szpinakiem i rukolą. Dodaj awokado pokrojone w łódeczki i skropione sokiem z cytryny. Dodaj bób obrany ze skórki oraz szparagi. Na wierzch posyp pistacje. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i polej przygotowaną sałatę. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron szpinakowy z cukinią, szparagami i zieloną papryką
Składniki na makaron szpinakowy z warzywami:
200 g makaronu ze szpinaku (zielony)
1 cukinia pokrojona w słupki
pęczek szparagów
1 zielona papryka
1 opakowanie słodkiej śmietanki 30%
2-3 łyżki zielonego pesto
garść kaparów
pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz
skórka z limonki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka startego parmezanu
Jak przygotować makaron szpinakowy z warzywami?
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, podczas odcedzania zostaw szklankę wody, w której gotował się makaron.
W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj cukinię pokrojoną w słupki, szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, paprykę pokrojoną w kostkę i podsmaż na wysokiej temperaturze, aż warzywa zrobią się chrupiące. Następnie dodaj makaron z pozostawioną wodą, w której się gotował.
Dodaj śmietankę, pesto i kapary, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, parmezan i skórkę z limonki startą na tarce o małych oczkach. Dopraw solą i pieprzem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Pikantny krem z groszku z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni
Składniki na pikantny krem z zielonego groszku:
400 g świeżego, lub mrożonego groszku
2 średnie cukinie
300 g liści szpinaku
2 zielone papryczki chili
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1,5 l wywaru z jarzyn
3 łyżki pesto z dyni
pęczek mięty
sok z 2 limonek
sól, pieprz
1 łyżka zielonego pesto
2-3 łyżki z oliwy
suszone oregano
1 łyżka musztardy francuskiej
Jak przygotować pikantny krem z zielonego groszku?
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Cukinię pokrój na cienkie plastry, ułóż na papier, posyp solą, pieprzem, oregano i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 st. C z termoobiegiem. Piecz, aż cukinia zrobi się rumiana.
W garnku rozgrzej oliwę dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili. Zeszklij, następnie dodaj groszek, zalej wywarem i gotuj. Jeśli używasz groszku mrożonego, dodaj od razu ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości.
Do zupy dodaj upieczoną cukinię, ale pozostaw kilka plasterków do dekoracji. Następnie dodaj miętę, szpinak musztardę oraz pesto i zmiksuj zupę na krem (nie musi być bardzo gładki).
Na suchej patelni upraż pestki dyni. Zupę przełóż do miseczek, udekoruj plastrami cukinii, pestkami dyni i liśćmi świeżej mięty, skrop na wierzchu sokiem z limonki.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Pieczony zielony kalafior z salsą z zielonych pomidorów z bazylią i oliwkami
Składniki na pieczonego kalafiora z salsą z pomidorów:
1 duży zielony kalafior, obrany z liści
500 g zielonych pomidorów
5 ząbku czosnku
sól, pieprz
sok z cytryny
pęczek liści bazylii
zielona papryczka chili
100 g zielonych oliwek dobrej jakości
1 łyżka posiekanej drobno zielonej pietruszki
gałązki świeżego oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na marynatę do pieczonego kalafiora:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz
szczypta oregano
Jak przygotować pieczonego kalafiora z salsą z pomidorów?
Nastaw piekarnik na 220 st. C z termoobiegiem. Składniki marynaty wymieszaj dokładnie i posmaruj pędzelkiem kalafiora. Wstaw do piekarnika i piecz, aż zrobi się rumiany.
W tym czasie przygotuj salsę. Czosnek drobno posiekaj, lub przeciśnij przez praskę. Pomidory posiekaj na mniejsze kawałki (jeśli mają grubą skórkę to ją zdejmij). Dodaj posiekaną bazylię oraz pietruszkę, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj oliwki przekrojone na pół. Całość wymieszaj, dodaj posiekaną papryczkę chili i udekoruj listkami oregano. Podawaj z upieczonym kalafiorem.