Zielone curry, tarta grzybowa i owoce pod kruszonką. Pyszne przepisy Ani Starmach, które przywołają lato

Anna Starmach, w kuchni Dzień Dobry TVN, pokazuje jakie dania przygotować zimą, by poczuć smak lata. W tym celu sięga po mrożonki. Które warzywa możemy zamrozić, by móc z nich korzystać w środku zimy? Dlaczego nie możemy ponownie zamraża rozmrożonych warzyw? Skorzystajcie z przepisu Anny na zielone curry, tartę grzybową, owoce pod kruszonką i wegetariańskie klopsiki.

TARTA GRZYBOWA

Składniki - ciasto:

200 g mąki

100 g masła

1 jajko

1 łyżka śmietany

szczypta soli

nadzienie:

300 g mrożonych grzybów (najlepiej prawdziwków)

30 g suszonych grzybów

3 jajka

250 ml gęstej śmietany

100 g tartego żółtego sera

łyżka krojonego koperku

łyżka siekanej natki pietruszki

1 cebula

1 mały ząbek czosnku

masło do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce. Aby przygotować farsz na maśle zeszklij pokrojoną cebule i czosnek, dodaj rozmrożone grzyby, smaż kilka minut. W misce wymieszaj jajka i śmietanę, koperek, pietruszkę i ser, dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy podpisz 10 minut w 170 stopniach. Na podpieczone ciasto wyłóż grzyby, zalej masą jajeczną, piecz 30-40 minut w 170 stopniach.

KLOPSIKI Z KASZY JAGLANEJ Z GRZYBAMI

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

100 g mrożonego groszku

garść orzechów włoskich

2 cebule

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

2 łyżeczki oregano

duża szczypta curry

1/2 szklanki bułki tartej

sos:

1,5 kg pomidorów (ja używałam mrożonych)

2 ząbki czosnku

1 cebule

garść świeżej bazylii

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj, cebule posiekaj, marchew, pietruszkę zetrzyj na tarce. Warzywa przysmaż na maśle, duś około 20 minut. W robocie kuchennym wymieszaj i miksuj kasze z warzywami przez chwilę, nie chcesz mieć jednolitej papki, kawałki warzyw powinny być widoczne. Do masy dodaj groszek i posiekane orzechy oraz bułkę tartą i przyprawy, całość dopraw solą i pieprzem. Z masy lep małe klopsiki, układaj na blasze z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut. W tym czasie pomidory obierz ze skórki, cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż dodaj pomidory, duś około 30 minut. Klopsiki podawaj z sosem.

ZIELONE WARZYWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

200 g mrożonej fasolki szparagowej

200 g mrożonego zielonego groszku

200 g mrożonego szpinaku

100 g mrożonego bobu

2 łyżki zielonej pasty curry

400 ml mleczka kokosowego

pęczek świeżej kolendry lub pietruszki

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa powinny być rozmrożone. W rondlu rozgrzej olej dodaj pastę curry, szpinak, bób, fasolę, smaż kilka minut, dodaj mleczko kokosowe duś około 10-15 minut, dodaj groszek i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ryżem i kolendrą lub pietruszką.

OWOCE POD KRUSZONKĄ

Składniki:

500 g dowolnych mrożonych owoców (maliny, truskawki, śliwki)

50 g cukru (mniej lub więcej w zależności od wybranych owoców)

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

200 g mąki pszennej

50 g płatków owsianych

100 g cukru

100 masła

Przygotowanie:

Owoce wymieszaj z cukrem i mąką, umieść w naczyniu żaroodpornym. Składniki kruszonki wymieszaj, posyp nimi owoce, zapiekaj około 30 minut w 170-180 stopniach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości