Materiał promocyjny

Zgrany duet Olbrychskich

Państwo Olbrychscy postanowili pokazać widzom Dzień Dobry TVN nieco własnej prywatności i opowiedzieć o swoim życiu we dwoje. Zgodzili się też zaprezentować nam kilka potraw, które często goszczą na ich stole.

Zupa Cebulowa Pani Krystyny

Składniki:

- 1 kg cebuli

- masło

- oliwa z pestek winogron

- sól, pieprz

- czerwony pieprz w ziarenkach

- ciemny chleb

- czosnek

- puszka mleka kokosowego

- cymamon i goździki

Cebulkę kroimy w pióra, a następnie podsmażamy na oliwie z pestek winogron. W garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej zeszkloną cebulkę i doprawiamy do smaku. Z chleba posmarowanego czosnkiem robimy grzanki w piekarniku. Gotową zupę miksujemy i dodajemy mleko kokosowe. Podajemy w małych miseczkach z grzankami, ozdobioną ziarnkami czerwonego pieprzu.

Zupa jest idealna na spotkania towarzyskie znienacka. Całość gotuje się około 20 minut. Pani Krystyna ma zazwyczaj przygotowane grzanki, ponieważ najlepsze są czerstwe. Koniecznie powinny chrupać, zatem podawanie niewielkiej ilości zupy, koniecznie w małych miseczkach to podstawa. Zupa często gości na jej stole, przyjaciele, których nią częstuje są zachwyceni. Zupa jest prosta, a jednocześnie bardzo ekskluzywna i egzotyczna dzięki mleku kokosowemu oraz aromatyczna, ponieważ zawiera cynamon i goździki.

Kurze wątróbki na sałacie

- 1 kg kurzych wątróbek

- sałata (najlepiej kilka różnych rodzajów: strzępiasta, lodowa, masłowa, rzymska)

- olej z pestek winogron

- cebulka

Wątróbki podsmażamy na oleju z pestek winogron z cebulką. Dzięki temu będą aromatyczne i smaczne. Sałaty układamy na talerzu, a na nich gorące wątróbki.

To proste danie, ale bardzo smaczne i sycące. Doskonałe na lunch lub lekką kolację. Połączenie zimnej sałaty i gorących wątróbek jest wyborne. Oczywiście wątróbki możemy zastąpić mięsem, na przykład piersią z kurczaka.

Majonez bez kalorii

- żółtka

- olej parafinowy spożywczy

- przyprawy: sól, pieprz

- opcjonalnie musztarda, sos sojowy, ocet winny

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, a następnie długo i powoli ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Tajemnicą udanego majonezu jest to, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Z tego powodu należy jajka i olej wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej i zostawić w temperaturze pokojowej. Najważniejsze jest to, że majonez wykonany tą metodą jest dietetyczny i można go jeść do woli.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości