Zdrowo i smacznie. Gotuj na parze!

"Para w kuchni" - taki tytuł nosi najnowsza książka kulinarna Macieja i Karoliny Szaciłło, entuzjastów gotowania, których gotowanie właśnie zbliżyło do siebie. To książka nie tylko o kuchni i gotowaniu, ale też o ich wspólnym życiu. Czy wiecie, że na parze można zrobić nawet chleb? Skorzystajcie z ich przepisów na potrawy na parze!

Szalotki na parze w pomidorach

Składniki:

8 obranych szalotek

2 obrane ząbki czosnku

Sos pomidorowy:

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu lub suszonego rozmarynu

około 200 ml (2/3 szklanki)passaty pomidorowej

1 łyżeczka ksylitolu lub syropu klonowego, lub wybranej melasy

1 łyżeczka oregano

szczypta nierafinowanej soli

1 ugotowane na parze ząbki czosnku do podania:

1 łyżka zimno tłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)

posiekany lub suszony rozmaryn do posypania

Przygotowanie:

Czosnek i szalotki parujemy, aż będą miękkie (około 10–15 minut). Parowane szalotki podajemy z sosem pomidorowym. Przygotowujemy sos: na oliwie podsmażamy rozmaryn, aż wydobędzie się aromat. Uważamy, by go nie przypalić. Wlewamy passatę i dodajemy resztę składników (z wyjątkiem czosnku). Gotujemy chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły. Zdejmujemy z gazu i dodajemy ugotowany na parze czosnek. Całość miksujemy na jednolity sos.

Kluseczki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym

Składniki - kluseczki z kaszy gryczanej:

100 g niepalonej kaszy gryczanej

200 ml wody (jeśli gotujemy kaszę tradycyjnie)

szczypta nierafinowanej soli

2 drobno poszatkowane szalotki

1 łyżka majeranku

2 małe lub 1 większy drobno poszatkowany pęczek koperku

świeżo mielony pieprz do smaku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki soli

tłuszcz do wysmarowania parownika

Sos pieczarkowy:

2 - 3 łyżki oleju roślinnego (najlepiej ryżowego)

1 - 2 drobno poszatkowane szalotki

około 250 g drobno pokrojonych pieczarek

szczypta nierafinowanej soli

1,5 szklanki mleka roślinnego (nie sojowego)

1 łyżka mąki z brązowego ryżu lub brązowego ryżu zmielonego w młynku do kawy

1 łyżka sosu sojowego dobrej jakości

poszatkowany pęczek natki pietruszki

dobrej jakości ogórki kiszone do podania

Przygotowanie:

Kaszę z solą gotujemy na parze lub tradycyjnie. Wówczas kaszę z wodą i solą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15 - 20 minut, aż będzie al dente i wchłonie cały płyn. Kaszę przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki kluseczek w kolejności takiej jak w przepisie (mąkę powinniśmy dodać, kiedy kasza będzie już lekko przestudzona). Całość mieszamy. Formujemy kluseczki. Gotujemy je na parze (przed gotowaniem parownik smarujemy tłuszczem) około 10 minut. Podajemy z sosem pieczarkowym, sowiecie posypane poszatkowaną natką pietruszki. Dobrze smakują również w towarzystwie ogórka kiszonego. Przygotowujemy sos: na oleju dusimy szalotki i pieczarki ze szczyptą soli. Uważamy, aby ich nie przypalić. Pieczarki powinny puścić sok i dusić się, a nie smażyć. Dodajemy mleko roślinne i mąkę z brązowego ryżu. Całość mieszamy. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sos sojowy i świeżo mielony pieprz do smaku.

Pudding czekoladowy z malinami

Składniki:

40 g kaszy jaglanej (około 4 łyżek)

120 ml wody (jeśli gotujesz kaszę w sposób tradycyjny)

50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)

2 łyżki kakao

2 łyżki ksylitolu

2 szczypty nierafinowanej soli

150 ml mleka kokosowego dobrej jakości (minimum 75% miąższu kokosowego, bez szkodliwych dodatków)

2 łyżki skrobi kukurydzianej

garść malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy na miękko w tradycyjny sposób (około 20 minut) lub na parze (patrz opis str. 29). Do kaszy jaglanej dodajemy czekoladę, kakao, ksylitol i sól. Mleko kokosowe rozrabiamy ze skrobią kukurydzianą. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na spodzie słoiczków układamy kilka malin i wlewamy masę. Całość parujemy około 22–25 minut. Uwaga: Im grubsza warstwa masy, tym dłużej się paruje. My wlaliśmy około 2 cm masy do słoiczka.

Składniki:

100g brązowego ryżu

50 czarnej soczewicy Beluga

woda

1/2 łyżeczki soli

olej do wysmarowania foremki

Przygotowanie:

Dobrze wypłukany brązowy ryż i czarną soczewicę moczymy (w jednym naczyniu) przez minimum 12 godzin. Odsączamy i miksujemy (najlepiej w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub w szklanym blenderze) z taką ilością wody, aby uzyskać dość gęste ciasto przypominające ciasto na naleśniki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 6 godzin, aż sfermentuje i pojawią się w nim widoczne bąbelki. Gotowe ciasto powinno mieć delikatnie kwaskowaty zapach. Do ciasta dodajemy 1/2 łyżeczki soli i delikatnie mieszamy, aby nie pozbawić ciasta bąbelków. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki (lub foremek). Parujemy około 15–20 minut, aż będzie sprężyste i dobrze ugotowane. Dobrze przyrządzone idli powinno wyglądać po przekrojeniu jak chleb. Idli dobrze pasuje do zup, sosów curry lub indyjskich chutneyów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"