Zdrowo i pożywnie. Jaglanka i ciasteczka dyniowe

W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska. Zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef jest obecnie w 7 miesiącu ciąży. Jako przyszła mama Beata wychodzi z założenia, ze już od samego początku trwania ciąży powinniśmy lepiej zadbać o dietę. Beata zaproponowała między innymi dyniowe ciasteczka z żurawiną, jaglankę o smaku szarlotkowym, sok z buraka, ananasa i pigwy czy koktajl malinowo- żurawinowo z maślanką.

Dyniowe ciasteczka z żurawiną

Składniki:

120 g dyni (np. Hokkaido) lub marchewki

240 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko (najlepsza jest z poprzedniego dnia)

1,5 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki syropu z agawy

ok. 30 g poppingu z amarantusa

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka suszonej żurawiny

1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Dynię lub marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie produkty wymieszać ze sobą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st (funkcja termoobieg). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, formować ciasteczka i wstawić do piekarnika na ok. 35 - 40 minut aż ciastka lekko się zrumienią. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciastka do całkowitego wystudzenia.

Poranna "jaglanka" o smaku szarlotki z karmelizowanymi śliwkami

Składniki:

2 obrane i upieczone jabłka

10 - 12 śliwek (np. renklody)

2 łyżki syropu malinowego

120 g kaszy jaglanej

250 g mleka kokosowego (w kartoniku)

1/2 laski wanilii

cynamon

1 łyżka płynnego miodu lub syropu z agawy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać na metalowym sitku, przelać zimną wodą, przełożyć do garnka, wymieszać z mlekiem kokosowym, dodać ziarenka wanilii i gotować na wolnym ogniu ok. 15 - 20 minut. Upieczone jabłka zmiksować ze szczyptą cynamonu na mus. Śliwki umyć, rozciąć na pół, usunąć pestki, przełożyć na patelnię z dodatkiem syropu malinowego, miodu i dusić na wolnym ogniu ok. 5 - 10 minut. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z musem jabłkowym, przełożyć do miseczek i podawać z karmelizowanymi śliwkami.

Sok z buraków, ananasa i pigwy

Składniki:

2 obrane buraki

1/2 obranego ananasa

2 pigwy

1 szczypta kurkumy

seler naciowy do dekoracji

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z buraków, pigwy i ananasa, doprawić kurkumą. Gotowy sok przelać do szklanki, włożyć seler naciowy i podawać.

Koktajl malinowo - żurawinowy z maślanką

Składniki:

200 ml maślanki

ok. 50 ml soku niesłodzonego soku z żurawiny

80 g malin

1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy

1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Spring rollsy z halibutem, dymką i awokado

Składniki:

2 filety z halibuta

1 opakowanie papieru ryżowego

masło klarowane do smażenia

2 duże marchewki

1 czerwona papryka

1 awokado

2 limonki lub cytryny

pęczek dymki i świeżej kolendry

2-3 łyżki czarnego sezamu

świeży imbir

3 łyżki oleju z orzechów włoskich

sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Filety z halibuta doprawić solą oraz pieprzem, smażyć na klarowanym maśle lub upiec w piekarniku. Marchewki oraz paprykę pokroić w tzw. zapałkę (julienne). Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z jednej limonki lub cytryny. Imbir, dymkę i kolendrę posiekać. Z oleju orzechowego, soku z limonki, posiekanego imbiru, dymki, kolendry, soli i pieprzu przygotować lekki dressing. Arkusze papieru ryżowego moczyć w letniej wodzie, rozkładać po kolei na desce, faszerować kawałkami

halibuta, warzywami, awokado, posypywać sezamem, polewać dressingiem i zwijać w małe rulony.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości