Przepisy kulinarne

Zdrowe śniadanie z pudełka: kuskus z owocami

Jak przygotować sobie zdrowe jedzenie na cały dzień poza domem? Oto menu na cały dzień zaproponowane przez gości Dzień Dobry TVN: Anię Starmach i trenera personalnego Tomasza Choińskiego: kuskus z owocami, koktajl z buraka i banana, kurczak z kaszą jaglaną i morelami, szpinak i brokuły oraz łosoś z ogórkiem i czarnuszką.

 

 

 

Śniadanie: kuskus z owocami

Składniki:
100 g kuskusu
250 ml mleka sojowego
truskawki
maliny
orzechy włoskie
świeża mięta

Przygotowanie:
Kuskus ugotuj w mleku sojowym. Podawaj z pokrojonymi owocami, podprażonymi orzechami i miętą.

Drugie śniadanie: koktajl z buraka i banana
Składniki:
2 pieczone buraki
200 ml maślanki
1 banan
otręby owsiane

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera.

Obiad: kurczak z kaszą jaglaną i morelami
Składniki:
pierś z kurczaka
150 g kaszy jaglanej
suszone morele
suszone śliwki
cynamon
pestki dyni
orzeszki piniowe
sól
pieprz
kurkuma

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka obsyp solą, pieprzem, kurkumą, piecz ok. 20–25 min. w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżąca wodą, następnie gotuj ok. 20 min. w lekko posolonej wodzie. Ugotowaną kaszę wymieszaj z posiekanymi bakaliami i orzechami oraz cynamonem. Upieczonego kurczaka podawaj z kaszą.

Podwieczorek: szpinak i brokuły
Składniki:
brokuły
200 g szpinaku
jogurt naturalny
koperek
świeża bazylia
ocet balsamiczny
czerwona papryka
ząbek czosnku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Brokuły podziel na mniejsze różyczki, ugotuj je na parze. Szpinak przysmaż na odrobinie oliwy z czosnkiem, dodaj do niego drobno pokrojoną paprykę i brokuły. Całość dopraw do smaku. Podawaj z dipem koperkowym (jogurt wymieszaj z koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem).

Kolacja: łosoś z ogórkiem i czarnuszką
Składniki:
150 g łososia bez skóry
czerwona papryka
1 ogórek
czarnuszka
jarmuż
czerwona cebula
sól
pieprz
kiełki słonecznika
sok z limonki
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Łososia pokrój w grubą kostkę, posyp solą i pieprzem, czarnuszką, skrop sokiem z limonki, piecz w piekarniku o temperaturze 180 st. C ok. 10 min. Warzywa pokrój w kostkę, jarmuż w paseczki, sałatkę wymieszaj z kiełkami, dodaj odrobinę oliwy, na wierzchu umieść łososia. Jedz na ciepło lub na zimno.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
73
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0