Zdrowe słodkości Reni Jusis

W kuchni Dzień Dobry TVN Reni Jusis postawiła na zdrowe słodkości. Towarzyszyli jej: dietetyk medycyny chińskiej - Dominika Adamczyk z synem Antkiem. Przygotowali: tort makowy z kremem czekoladowym, kutię oraz korzenne ciastka bezglutenowe. Smacznego!

TORT MAKOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Składniki na biszkopt:

100g (2/3 szklanki) mąki kukurydzianej

Szczypta soli

4 jajka ekologiczne o temperaturze pokojowej

90g (pół szklanki) cukru nierafinowanego trzcinowego lub naturalnego ksylitolu

½ łyżeczki esencji migdałowej

55 g (4 łyżki) roztopionego masła (może być sklarowane)

5 czubatych łyżek 3-krotnie zmielonego, wcześniej zagotowanego w wodzie maku

Dodatkowo: wiśnie w syropie, płatki migdałowe.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wysmaruj formę do ciasta masłem. Połóż na dno krążek papieru do pieczenia. Oprósz formę mąką. Mąkę przesiej przez sito. W rondelku rozpuść masło. Do metalowej miski wbij jajka i dodaj cukier oraz esencję. Umieść miskę na garnku z bardzo gorącą wodą. Ubijaj aż masa stanie się dość gęsta, jasna i sztywna. Zdejmij z garnka i ubijaj aż masa ostygnie. Dodaj mak, mąkę i sól i metalową trzepaczką ręcznie wymieszaj masę, tak by nie opadła. Dodaj roztopione masło. Wymieszaj. Wlej masę do formy i piecz 20-25 min.

Składniki na krem:

3 szklanki mleka roślinnego

1/2 szklanki kaszy jaglanej

15 - 20 daktyli (jeśli dacie aż 20 daktyli budyń będzie na prawdę słodki, jak czekoladowy pudding)

50g gorzkiej czekolady (lub 3 łyżki karobu)

1 łyżka oleju kokosowego

1/4 płaskiej łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut. Czekoladę połamać na kostki i dodać na końcu, po ugotowaniu do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny krem. Jeśli okaże się za gęsty, można podczas blendowania dodać trochę mleka.

Po wystygnięciu ciasto przekrój na dwie części w poziomie, rozprowadź krem na powierzchni pierwszej części, przykryj drugą i całość posmaruj kremem. Ciasto można ozdobić wiśniami w syropie i prażonymi płatkami migdałowymi.

KUTIA

Składniki:

200 g obłuskanego orkiszu

200 g maku

200 ml płynnego miodu lub syropu buraczanego (melasa z buraka)

100 g migdałów blanszowanych lekko podprażonych

100 g orzechów włoskich

50 g rodzynek

4 figi suszone

6 daktyli

Naturalna esencja waniliowa

70 ml rumu

Przygotowanie:

Orkisz wypłucz, mocz wodzie przez całą noc. Odcedź, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godz. dolewając wody jeśli jest taka konieczność. Wyłącz i zostaw pod przykryciem aż woda się zupełnie wchłonie. Mak opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 15 min. Odsącz i zmiel 3 razy. Migdały posiekaj z orzechami. Rodzynki namocz w rumie lub wodzie i odcedź. Figi i daktyle pokrój w paseczki. Orkisz połącz z makiem, miodem, bakaliami i wanilią. Wstaw do lodówki na kilka godz.

KORZENNE CIASTKA BEZGLUTENOWE

Składniki:

2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych drobno w mikserze migdałów

3 jajka

szczypta sody

1/3 szklanki tłuszczu kokosowego

2 łyżki przyprawy piernikowej lub własnej zmielonej kompozycji przypraw korzennych ( cynamon, goździki, imbir suszony lub świeży, kardamon )

kilka łyżeczek miodu lub xylitolu ( cukier z brzozy ) do smaku wg uznania

Przygotowanie:

Zmieszać wszystkie składniki i uzyskaną gęstą masą wyłożyć foremnki do ciastek. Piec w foremkach lub delikatnie usunąć foremki z ciasta na posmarowanej tłuszczem kokosowym blasze. Po upieczeniu ostudzić ciastka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości