Przepisy kulinarne

Zdrowe przekąski Darii Ładochy

Tym razem Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN zdrowe przekąski, które można pałaszować przed telewizorem. Wśród nich znalazły się takie pyszności, jak: chlebek kukurydziany do dipów, trufle figowe, czekoladowy ryż z mieszanką orzechów i płatkami kokosowymi oraz dip serowo-pomidorowy. Jeśli chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą, zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Napisz do nas na adres: kuchniawidza@tvn.pl

 

 

 

 

Chlebek kukurydziany do dipów

Składniki:
100 g startego parmezanu
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
60 g masła
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka suszonego czosnku
100 g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek wraz z solą. Dodać żółtka oraz masło i wymieszać. Dodać parmezan, oregano, czosnek oraz mąkę i zmiksować całość na gładką masę. Rozprowadzić ciasto na grubość palca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w romby lub w paski.

Trufle figowe

Składniki:
2 opakowania fig
1 opakowanie wiórków kokosowych
4 łyżeczki oleju kokosowego
4 łyżki karobu (opcjonalnie kakao)
kilka łyżek podprażonego sezamu

Przygotowanie:
Namoczone figi umieścić w blenderze. Dodać karob lub kakao, olej oraz odrobinę wody. Zmiksować na gładką masę i wsadzić na godzinę do lodówki. Następnie wyciągnąć z lodówki, uformować małe kuleczki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub w sezamie.

Dip serowo-pomidorowy

Składniki:
500 g białego sera
1/2 słoika suszonych pomidorów + 4 do dekoracji
1 szklanka czarnych oliwek
3 łyżeczki octu balsamicznego
5 ząbków czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek mięty
1 pęczek liści świeżej bazylii
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Dodatki do dipu:
marchewki pokrojone w słupki
seler naciowy pokrojony w słupki
krakersy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Zostawić jedynie kilka suszonych pomidorów i oliwek do dekoracji. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodać więcej oleju z suszonych pomidorów.

Czekoladowy ryż z mieszanką orzechów i płatkami kokosowymi

Składniki:
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g płatków migdałowych
1 czekolada gorzka
500 ml mleka migdałowego
3 łyżki miodu + 1 do dekoracji
1/2 szklanki ryżu jaśminowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta soli
1 łyżeczka kandyzowanej pomarańczy
kilka łyżek wiórków kokosowych do dekoracji

Przygotowanie:
Zagotować mleko. Dodać cynamon, szczyptę cynamonu, sól, miód i pomarańczę kandyzowaną. Gotować 10 min., a następnie dodać ryż. Gotować kolejne 10 min. i dodać orzechy wraz z migdałami. Następnie dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Podawać udekorowane miodem i płatkami kokosowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
66
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0