Zdrowe posiłki do szkoły dla Twojego dziecka

W kuchni Dzien Dobry TVN Monika Goździalska, mama 15-letniej Natalii i 8-letniego Tristana, pokazała, co przyrządzić dziecku do szkoły, żeby nie kupowało jedzenia w sklepikach. Przygotowała: CLUB Sandwich, jabłkowe chipsy cynamonem i wanilią, koktajl z kiwi orzeźwiający, sakiewkę francuską z serem oraz tortilla na zimno.

CLUB Sandwich

Składniki :

6 kromek chleba razowego z ziarnami (najlepiej krojony)

4 łyżki majonezu

mała miseczka porwanej sałaty lodowej

pierś z kurczaka

2 jajka sadzone

6 plastrów wysmażonego bekonu (cienkie plasterki)

2 małe ogórki konserwowe

pomidor

wykałaczka z bambusa

Przygotowywanie:

Chleb zarumień w piekarniku. Pierś z kurczaka doprawioną sola i pieprzem smażymy na grillu lub na zwykłej patelni. Następnie posmaruj majonezem 2 kromki chleba, połóż na nich porwana sałatę, pomidora i kurczaka. Plasterki ogórka ułóż razem z jajkiem na jednej z kromek, a bekon na drugiej. Kromki ułóż jedną na drugiej i przykryj trzecim tostem. Gotową kanapkę przekłuj 4 wykałaczkami i Przekrój po przekątnej na cztery trójkąty.

Jabłkowe chipsy cynamonem i wanilią

Składniki:

3 jabłka

łyżka cynamonu

3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka soku z cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. W małej miseczce mieszamy ze sobą cynamon, cukier z wanilią. Z jabłek odcinamy górę oraz dół, za pomocą obieraczki tniemy jabłko na cieniutkie plasterki, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Plasterki jabłka układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek wymieszanym cynamonem z cukrem z dodatkiem wanilii. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-80 minut, w zależności od tego, jak grube pokroiliśmy plasterki jabłka oraz jak mocno przypieczone chipsy chcemy uzyskać.

Koktajl z kiwi orzeźwiający – tzw. odświeżacz skóry, bogaty w witaminę C

Składniki :

5 owoców kiwi

2 pomarańcze

1/2 owocu mango

trochę świeżej mięty

sok z połowy limonki

Koktajl z karotenem bogaty w witaminę A

Składniki :

2 marchewki

sok z połowy cytryny

jabłko

banan

wyciśnięty sok z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie owoce myjemy obieramy ze skórki. Wkładamy do miseczki i wszystko blendujemy. Na końcu dodajemy sok z połowy limonki. Do koktajlu blendujemy tylko jedną pomarańczę z drugiej wykorzystujemy tylko sok.

Sakiewka francuska z serem

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

200 g sera białego

20 ml śmietany do wyboru (ja używam słodkiej)

2 łyżeczki kminku

sól, pieprz

jajko

miód płynny

mix sałat

Przygotowanie:

Ser mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodajemy kminek i wszystko jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery kawałki, na każdym układamy ser i zwijamy w sakiewkę. Smarujemy jajkiem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku. Na talerzu układamy sałaty, układamy upieczoną sałatę i polewamy miodem.

Tortilla na zimno z szynką

Składniki:

2 - 3 placki tortilli (wychodzi ok. 10 porcji)

2 serki topione śmietankowe

sałata rzymska

szynka

ser żółty

szczypiorek

ogórek zielony

papryka czerwona

3 jaka ugotowane na twardo

4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Placek tortilli smarujemy serkiem. Układamy sałatę rzymska ,szynkę, pokrojone jajko na plasterki, , układamy ser żółty . Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i ogórka w paski oraz posiekany szczypiorek. Dodajemy odrobinę majonezu. Wszystko razem zwijamy w rulonik i kroimy w grube ukośne plastry

TORTILLA NA ZIMNO Z GRILOWANYM KURCZAKIEM

Składniki:

2 - 3 placki tortilli (wychodzi ok. 10 porcji)

serek topiony

sałata rzymska

mała pierś z kurczaka

ogórek zielony

papryka czerwona

papryka zielona

czerwona cebula

4 łyżki majonezu

sól, pieprz

zioła prowansalskie

czosnek

Przygotowanie:

Pierś myjemy i osuszamy- kroimy na paski doprawiamy solą, pieprzem , posiekanym czosnkiem oraz odrobiną ziół. Smażymy na odrobinie oleju lub oliwy. Placek tortilli smarujemy serkiem. Układamy sałatę rzymska dodajemy grillowane plasterki piersi z kurczaka. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, ogórka i cebulę w paski. Dodajemy trochę majonezu. Wszystko razem zwijamy w rulonik i kroimy w grube ukośne plastry

TORTILLA NA ZIMNO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki:

2 - 3 placki tortilli ( 10 porcji)

serek

sałata rzymska

avokado

opakowanie wędzonego łososia w plastrach

koperek świeży

cebula czerwona

cytryna

odrobina oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Placek tortilli smarujemy serkiem. Układamy sałatę na to łososia , smarujemy serkiem, układamy obrane avokado pokrojone w drobne paski. Na koniec posypujemy posiekaną cebulą i koperkiem - skrapiamy cytryna i odrobiną oliwy -lekko solimy i dodajemy pieprz. Wszystko razem zwijamy w rulonik i kroimy w grube plastry.

Sałatka ze świeżą bazylią i granatem - bez dodatku soli i przypraw

Składniki:

pomidory

ser feta

granat

bazylia świeża

pestki pini, dyni, słonecznika

Przygotowanie

pomidory myjemy - obieramy ze skórki, z bazylii obrywamy listki - lekko myjemy i nie gnieciemy liści. Na patelni prażymy pestki. Listki układamy w naczyniu - na to obrane pokrojone w księżyce pomidory, obranego granata oraz fetę. Na końcu posypujemy pestkami

DODATKOWO

śmietana 36%

Jogurt

Marchewki

Kiełki rzodkiewki

Kiełki słonecznika

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości