Żywienie to doskonałe narzędzie pozwalające na zachowanie dobrostanu organizmu. Obiad jako główny posiłek jest dobrym pretekstem, by wprowadzić do codziennego jadłospisu niezbędne składniki odżywcze.

Zdrowe obiady to takie, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Zdrowy obiad można stworzyć z wielu różnego typu produktów. Czytaj dalej i sprawdź, z czego zrobić zdrowe obiady, by były pyszne.

Zdrowe obiady - co rozumiemy pod tym pojęciem?

Zapewne słysząc sformułowanie zdrowe obiady , wiele osób wyobraża sobie porcję warzyw bez smaku, kiełki roślin o nieznanej nazwie oraz strączkach. Pomimo że zdrowy obiad może być kojarzony w ten sposób, w rzeczywistości wygląda zupełnie inaczej.

Wartościowy, zdrowy obiad to połączenie kilku kategorii spożywczych, w którym bazę zazwyczaj stanowią produkty obfitujące w węglowodany: ziemniaki, ryż, makaron, kasze. W roli bazy sprawdzą się np. ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, ziemniaki pieczone - nie rozgniecione. Artykuły te to źródło: błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych.

Kolejno warto zadbać o to, by na talerzu znalazło się też białko. Polecane są przede wszystkim mięsa ubogie w tłuszcze nasycone. Wybierajmy ryby obfite w tłuszcze nienasycone bądź chude mięso, np. z piersi kurczaka.

Pyszny, zdrowy obiad - czy to w ogóle możliwe?

Zdrowe przepisy na obiad wykorzystują bogactwo różnorodnych produktów, kolorów, a przede wszystkim smaków.

Co zdrowego na obiad - jak żywią się Polacy?

Nasza tradycja przyzwyczaiła nas do myślenia, że główny posiłek dnia nie może obejść się bez fury ziemniaków, kotleta i mizerii. Pomimo że w tym posiłku nie ma nic złego (o ile jest właściwie przyrządzony), to jednak ograniczanie się do jednego schematu jest nierozsądne i z czasem staje się nudne. Dobry pomysł na zdrowy obiad to nie szukanie rozwiązań z drugiego końca świata, lecz dobór składników, technik kulinarnych i dodatków, które stworzą zbilansowany posiłek o przepysznym smaku.

Nie mam czasu na zdrowy posiłek! - szybkie i zdrowe obiady dla każdego

Ułożenie zbilansowanego jadłospisu wymaga nieco czasu i pracy, jednak zaplanowanie menu od razu na cały tydzień pozwala zaoszczędzić czas i energię w pozostałe dni. Dzięki temu nie trzeba się zastanawiać, co zrobić na obiad ani czy dostępne są potrzebne składniki.

Przepisy na zdrowe obiady to dobry pretekst do tego, żeby poeksperymentować w kuchni i stopniowo zmieniać przyzwyczajenia żywieniowe na zdrowsze.

Wprowadzając zdrowe obiady co codziennego jadłospisu, warto przy tym:

· jeść jak najwięcej produktów surowych (surówki, sałatki),

· produkty zbożowe przygotowywać al dente,

· planować posiłki z wyprzedzeniem, najlepiej na cały tydzień - ułatwi to szybkie zakupy.

Pomysły na szybkie i zdrowe obiady rekomendowane przez dietetyka:

· makaron gryczany z sosem pomidorowym i krewetkami,

· tagliatelle z kurczakiem,

· ryż z groszkiem i marchewką,

· makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami.

Czy lekki i zdrowy obiad może być smaczny?

Zdrowe przepisy na obiad pozwalają przyrządzić pyszne i pełnowartościowe dania. Najlepszym sposobem na poprawę walorów smakowych przygotowywanych potraw jest korzystanie z produktów wysokiej jakości. Szczególnie warto używać warzyw i owoców sezonowych, a także szerokiej gamy przypraw. Dzięki ziołom i innym przyprawom można ograniczyć spożycie soli i jednocześnie poprawić smak potraw.

Obiad na zdrowo - jak pogodzić wyszukany smak ze szczupłą sylwetką?

Decydując się na przygotowanie posiłku samodzielnie, możemy dobrać składniki według naszych preferencji żywieniowych, a następnie, poprzez odpowiednie techniki kulinarne (duszenie, pieczenie, smażenie bez tłuszczu) i dodatki (np. przyprawy przyspieszające metabolizm), stworzyć coś “fit” o przepysznym smaku.

Pomysłów na zdrowe obiady fit jest cała masa - przykładem może być makaron z suszonymi pomidorami i tuńczykiem oraz dodatkiem prażonych ziaren słonecznika. Wykonanie takiego dania zajmuje kwadrans, a smakuje ono wyśmienicie i do tego jest zdrowe.

Inne propozycje na pyszne i zdrowe obiady to :

· ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i warzywami,

· makaron w sosie serowo-brokułowym,

· pizza na pełnoziarnistym cieście z tuńczykiem i oliwkami,

· pieczone ziemniaki z pstrągiem i surówką z jabłka i marchewki.

Z kolei przepisy na tanie i zdrowe obiady zwykle wymagają użycia produktów sezonowych i ogólnodostępnych, które można nabyć w atrakcyjnych cenach w sieciach handlowych. Dzięki temu łączą one intensywny smak, jakość oraz niską cenę. Jesienią najlepsze są świeże warzywa, zimą kiszonki pełne witamin. Warto też przygotować w sezonie przetwory warzywne lub mrożonki, które będzie można zużyć zimą i wiosną. Pomysły na szybki i zdrowy obiad w cenie od 5 do 15 zł (na osobę) to np.:

· risotto z kurczakiem w curry,

· zupa na bazie cebuli z tostami,

· kremowa kartoflanka z ziołami,

· makaron z warzywami na patelni.

Zobacz film: Sobotni obiad według Andrzeja Polana.


Zobacz film: Sobotni obiad według Andrzeja Polana. Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
89
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0