Zdrowe frytki istnieją! Sprawdź przepisy na pieczone bataty, cukinię i dynię

Frytki nie muszą ociekać tłuszczem. Przygotuj pieczone warzywa według przepisów Michała Lachura, który jest szefem kuchni i szczególną uwagę zwraca na zdrowe odżywianie. Poznaj jego przepisy na frytki w wersji fit.

Frytki z warzyw korzeniowych z 2 dipami na bazie fistaszków

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża pietruszka
    • 1 duża marchew
      • 1 duży ziemniak
        • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
          • 1 łyżeczka soli
            • 1 duża szczypta pieprzu

              Sos fistaszkowy crunchy:

              • 3 łyżki masła orzechowego
                • 3 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
                  • 5 łyżek soku z cytryny lub limonki
                    • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
                      • 2-4 daktyle zalane wrzątkiem i rozgniecione widelcem
                        • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (opcjonalnie)
                          • 1 łyżka srirachy lub koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
                            • woda do rozrzedzenia konsystencji

                              Sos fistaszkowy z pomidorami:

                              • 3/4 szklanki pomidorków daktylowych (w sezonie malinowych), można użyć krojonych z puszki
                                • 2 łyżki masła orzechowego
                                  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
                                    • 2 daktyle zalane wrzątkiem i rozgniecione widelcem
                                      • 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
                                        • sól do smaku

                                          Sposób przygotowalnia:

                                          Piekarnik nastawić na 240°C w opcji grzanie góra-dół lub 200-220°C w opcji z termoobiegiem. Warzywa wyszorować dokładnie (nie trzeba obierać!) szczotką do warzyw i pokroić w słupki jednakowej grubości. Przełożyć na 30 minut do miski z lodowatą wodą. Wymieszać w 2 miskach składniki na dipy i doprawić do smaku. Frytki wyjąć z wody i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Wymieszać z oliwą i przyprawami, rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia.

                                          Kamil Piklikiewicz/East News

                                          Frytki z cukinii z keczupem dyniowym

                                          Składniki na 4 porcje:

                                          • 2 cukinie
                                            • 4 łyżki mąki pszennej (w wersji b/g mąki z ciecierzycy)
                                              • 1/4 łyżeczki cebuli sproszkowanej
                                                • 1/4 łyżeczki soli
                                                  • 1/2 szklanki dowolnego niesłodzonego mleka roślinnego (najlepiej sojowe)
                                                    • 1 szklanka bułki tartej (najlepiej domowej z razowego chleba)

                                                      Keczup dyniowy:

                                                      • 500 g upieczonej dyni hokkaido lub piżmowej
                                                        • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
                                                          • 2 daktyle zalane wrzątkiem i rozgniecione widelcem
                                                            • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
                                                              • 1 łyżka mąki skrobiowej
                                                                • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
                                                                  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Dynię upiec lub ugotować. Zmiksować na pulpę. Piekarnik nastawić na 220°C w opcji grzanie góra i dół. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić na słupki podobnej wielkości. Mąkę wymieszać z cebulą i solą. Frytki obtoczyć najpierw w mieszance mącznej, później w mleku, a na końcu w bułce tartej. Ułożyć na blasze i piec przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia. Składniki na keczup dyniowy zmiksować na gładko i doprawić do smaku.

                                                                    Bartosz Tomaszewski

                                                                    Frytki z batata z dipem buraczano- sezamowym

                                                                    Składniki na 4 porcje:

                                                                    • 2 bataty, umyte i pokrojone w słupki
                                                                      • lodowata woda
                                                                        • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                          • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
                                                                            • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
                                                                              • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
                                                                                • 1/2 łyżeczki soli
                                                                                  • 1 szczypta czarnego pieprzu

                                                                                    Dip buraczano-sezamowy:

                                                                                    • 1 upieczony burak
                                                                                      • 1/4 szklanki tahiny (można też zmielić 1/4 szklanki sezamu na krem)
                                                                                        • sok z 1/2 cytryny
                                                                                          • 1/2 łyżeczki soli
                                                                                            • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
                                                                                              • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                • 1 mały ząbek czosnku

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Piekarnik nastawić na 240°C w opcji grzanie góra-dół. Bataty wyszorować i pokroić w słupki. Przełożyć na 30 minut do miski z lodowatą wodą. Upieczonego buraka oraz pozostałe składniki na dip zmiksować na gładko. Doprawić do smaku. Frytki wyjąć z wody i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Wymieszać z oliwą z oliwek, a następnie z mieszanką skrobi i przypraw. Przełożyć na papier do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20 minut. Po około 10 minutach potrząsnąć frytkami, aby przewróciły się na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia.

                                                                                                  >>> Zobacz też:

                                                                                                  Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

                                                                                                  Szef kuchni radzi, jak dobrze usmażyć steki na patelni. Burneika sprawdza, czy są smaczne

                                                                                                  Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości