Zdrowe "fast-foody" dla dzieci

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha - trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna radziła, jak przyrządzać szybkie i pożywne dania dla dzieci. Podzieliła się z nami przepisem na ekspresową, samogotującą się zupę, a do tego równie szybkie drugie danie. Było też coś na deser. Zobaczcie, jakie produkty warto mieć zawsze w zapasie, by w sytuacjach ekstremalnego pośpiechu nie zapomnieć o solidnym posiłku.

Poranny kus kus z rozgrzewającym cynamonem, żurawiną i pomarańczami

Składniki:

1/2 szkl. kus kus

1 szkl. soku jabłkowego

1 mała łyżeczka masła

1 pomarańcza

20 g suszonej żurawiny

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Podgrzej sok jabłkowy. Jak zacznie wrzeć, zalej nim w misce kaszę kus kus wraz z łyżką masła i żurawiną. Przykryj. Pomarańczę pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystko, dodaj cynamon i jeśli będzie za suche, dodaj sok z pozostałej pomarańczy.

Prosty i szybki kurczak z warzywami

Składniki:

6 pałek z kurczaka

1 marchewka

6 ziemniaków

1 cebula

1 szklanka wywaru z jarzyn lub wody

szczypta soli

2 łyżki sosu sojowego

garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 st. C. Pałki z kurczaka dokładnie umyj, oczyść z błonek i obierz ze skóry. Marchewkę, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kurczaka wraz z warzywami włóż do naczynia żaroodpornego i posól. Całość zalej wywarem lub wodą i dodaj sos sojowy. Danie zapiekaj pod przykryciem ok. 35 min. Następnie posyp zieloną pietruszką.

Ekspresowy krem paprykowy

Składniki:

3 żółte papryki pokrojone w kostkę

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

1 puszka pomidorów krojonych

1 łyżka pesto czerwonego

garść zielonej pietruszki drobno posiekanej

50 g tartego parmezanu

1 l wywaru lub wody

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

2 kromki chleba (może być ciabatta)

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Papryki i cebulę zeszklij w garnku na łyżce masła. Zalej wywarem lub wodą, dodaj pomidory z puszki oraz łyżeczkę pesto, sól, pieprz i gotuj pod przykryciem ok. 12 min. Dodaj do zupy zieloną pietruszkę i zmiksuj na krem. Chleb natrzyj czosnkiem i podpiecz na patelni na łyżce oliwy. Zupę podawaj posypaną parmezanem i z dodatkiem grzanki.

Szybkie ciasto cynamonowe

Składniki:

220 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki cynamonu

2 łyżki maku (opcjonalnie)

75 g mielonych migdałów (można zastąpić mąką kukurydzianą)

100 g cukru brązowego

2 duże jajka

50 g płynnego miodu

1 szklanka jogurtu greckiego

150 ml oleju rzepakowego

cukier puder do posypania

100 g czekolady rozkruszonej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 st. C. Dowolną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche wymieszaj razem. W osobnej misce wymieszaj mokre. Następnie połącz je razem i wymieszaj widelcem. Dodaj czekoladę i wymieszaj jeszcze raz. Piecz w piekarniku ok. 35 min. do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości