W każdy poniedziałek spotykać się będziemy w kuchni Dzień Dobry TVN z doskonale Wam znaną Moniką Mrozowską-Szaciłło i jej mężem Maciejem. Co dziś dla nas przygotowali?Jabłka pod pierzynką
Składniki:
1 jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 łyżka rodzynek
szczypta cynamonu
1 łyżeczka masła
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1 szklanki jogurtu
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Jabłko dusimy na łyżeczce masła z rodzynkami i cynamonem aż zmięknie. Na patelni prażymy płatki owsiane z 1 łyżką masła na złoty kolor. Pod koniec dodajemy cukier. Jogurt mieszamy z miodem. Do małego pojemnika wkładamy uduszone jabłko i posypujemy płatkami. Przed jedzeniem polewamy jogurtem.
Dosza z grochu i ryżu
Składniki:
1 szklanki grochu
1 szklanka ryżu basmati
1 łyżeczki soli
masło sklarowane – ghee do smażenia
Przygotowanie:
Groch i ryż moczymy oddzielnie w wodzie minimum 6 godzin. Następnie płuczemy. Zarówno do grochu jak i ryżu dodajemy taką ilość wody aby po zmiksowaniu ( ryż i groch miksujemy osobno!)uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. Po zmiksowaniu masy łączymy ze sobą i dodajemy sól . Dosze smażymy na nieprzywierającej, płaskiej, najlepiej żeliwnej patelni, rozprowadzając ciasto po jej powierzchni. Patelnia powinna być rozgrzana, delikatnie posmarowana tłuszczem i natarta połówką cebuli ( zapobiegnie to przywieraniu naleśników). Gotową doszę nadziewamy ulubionym farszem.
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą
Ciasto filo ciężko kupić w polskich sklepach, więc podaję przepis na własnoręczne ciasto, które jest równie smaczne, tylko trzeba je samemu przyrządzić.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki tortowej
szczypta soli
45 g oleju słonecznikowego
ok. 150 g letniej wody
nadzienie:
500 g świeżego szpinaku ( może być mrożony, ale taki w kawałkach)
2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 g twardej greckiej fety
pieprz do smaku
dodatki: rozpuszczone masło lub sklarowane masło
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie dorzucamy dobrze umyty świeży szpinak (ewentualnie mrożony) i dusimy ok. 10 min. Szpinak szatkujemy na mniejsze kawałki i dodajemy rozkruszoną fetę.
Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aby uzyskać sprężyste ciasto, które chwilę zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy partiami podsypując mąką na bardzo cienkie placki ( prawie przezroczyste). Tniemy na prostokąty o wymiarach 9/18. Smarujemy roztopionym masłem. Na każdym z nich zaznaczamy sobie cztery równe części. Na drugiej z nich kładziemy około płaską łyżkę farszu i składamy pierwszą część po skosie tak, aby powstał trójkątny pierożek. Składamy go jeszcze dwa razy, tak aby wykorzystać pozostałe dwie części ciasta. Wkładamy do piekarnika (temp. ok. 200 stopni) aż się przyrumieni ( 5-10 min.).
Tortilla z fasolą
Składniki:
1 szklanki czerwonej fasoli (może być z puszki)
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczki kminu
ząbek czosnku
1 łyżeczki oregano
łyżeczka sezamu
płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanki mąki kukurydzianej
2 szczypty soli
2 łyżek oliwy z oliwek
1 szklanki wody
100 g startego żółtego miękkiego sera
pęczek zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek prażymy kmin. Gdy zacznie strzelać wrzucamy sezam. Po chwili dodajemy drobno poszatkowany czosnek, oregano i słodką paprykę. Oliwę z przyprawami miksujemy w blenderze z fasolą i sokiem z cytryny i szczyptą soli na jednolita masę ( ewentualnie można ugnieść widelcem). Z mąki orkiszowej, kukurydzianej oliwy, wody i soli przygotowujemy kulkę ciasta, które dzielimy na 6 części. Na mocno rozgrzaną sucha patelnie kładziemy placki z rozwałkowanego ciasta i przypiekamy na złocisto-brązowy kolor z dwóch stron. Pod koniec pieczenia smarujemy oliwą. Na wypieczone placki nakładamy paste z fasoli, odrobinę startego żółtego sera i poszatkowaną pietruszkę. Placek składamy na pół i ponownie podpiekamy z dwóch stron przez 2 minuty na patelni.
Spring rolls
Składniki:
małe opakowanie makaronu sojowego (ok. 150 g)
4-6 małych ogórków kiszonych
4-6 arkuszy papieru ryżowego
1 średnia marchewka
3 łyżki oleju ryżowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startego imbiru
łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
sos jogurtowy:
1 szklanki jogurtu
łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku (lub inne zioła)
sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż zmięknie (5-7 minut). Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowany czosnek i imbir. Po chwili wrzucamy odcedzony makaron, dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Smażymy 2-3 minuty. Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurzamy w wodzie. Na namoczony papier nakładamy porcje makaronu, pokrojoną w słupek marchewkę i pokrojonego w słupek ogórka kiszonego i całość zawijamy. Podajemy z sosem z jogurtu ze szczypiorkiem i solą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"