Materiał promocyjny

Zdrowe drugie śniadanie

W każdy poniedziałek spotykać się będziemy w kuchni Dzień Dobry TVN z doskonale Wam znaną Moniką Mrozowską-Szaciłło i jej mężem Maciejem. Co dziś dla nas przygotowali?

Jabłka pod pierzynką

Składniki:

1 jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

1 łyżka rodzynek

szczypta cynamonu

1 łyżeczka masła

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżka masła

1 łyżeczka cukru

1 szklanki jogurtu

1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Jabłko dusimy na łyżeczce masła z rodzynkami i cynamonem aż zmięknie. Na patelni prażymy płatki owsiane z 1 łyżką masła na złoty kolor. Pod koniec dodajemy cukier. Jogurt mieszamy z miodem. Do małego pojemnika wkładamy uduszone jabłko i posypujemy płatkami. Przed jedzeniem polewamy jogurtem.

Dosza z grochu i ryżu

Składniki:

1 szklanki grochu

1 szklanka ryżu basmati

1 łyżeczki soli

masło sklarowane – ghee do smażenia

Przygotowanie:

Groch i ryż moczymy oddzielnie w wodzie minimum 6 godzin. Następnie płuczemy. Zarówno do grochu jak i ryżu dodajemy taką ilość wody aby po zmiksowaniu ( ryż i groch miksujemy osobno!)uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. Po zmiksowaniu masy łączymy ze sobą i dodajemy sól . Dosze smażymy na nieprzywierającej, płaskiej, najlepiej żeliwnej patelni, rozprowadzając ciasto po jej powierzchni. Patelnia powinna być rozgrzana, delikatnie posmarowana tłuszczem i natarta połówką cebuli ( zapobiegnie to przywieraniu naleśników). Gotową doszę nadziewamy ulubionym farszem.

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą

Ciasto filo ciężko kupić w polskich sklepach, więc podaję przepis na własnoręczne ciasto, które jest równie smaczne, tylko trzeba je samemu przyrządzić.

Składniki:

ciasto:

300 g mąki tortowej

szczypta soli

45 g oleju słonecznikowego

ok. 150 g letniej wody

nadzienie:

500 g świeżego szpinaku ( może być mrożony, ale taki w kawałkach)

2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

200 g twardej greckiej fety

pieprz do smaku

dodatki: rozpuszczone masło lub sklarowane masło

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie dorzucamy dobrze umyty świeży szpinak (ewentualnie mrożony) i dusimy ok. 10 min. Szpinak szatkujemy na mniejsze kawałki i dodajemy rozkruszoną fetę.

Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aby uzyskać sprężyste ciasto, które chwilę zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy partiami podsypując mąką na bardzo cienkie placki ( prawie przezroczyste). Tniemy na prostokąty o wymiarach 9/18. Smarujemy roztopionym masłem. Na każdym z nich zaznaczamy sobie cztery równe części. Na drugiej z nich kładziemy około płaską łyżkę farszu i składamy pierwszą część po skosie tak, aby powstał trójkątny pierożek. Składamy go jeszcze dwa razy, tak aby wykorzystać pozostałe dwie części ciasta. Wkładamy do piekarnika (temp. ok. 200 stopni) aż się przyrumieni ( 5-10 min.).

Tortilla z fasolą

Składniki:

1 szklanki czerwonej fasoli (może być z puszki)

4 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

1 łyżeczki kminu

ząbek czosnku

1 łyżeczki oregano

łyżeczka sezamu

płaska łyżeczka słodkiej papryki

sól do smaku

ciasto:

1 szklanka mąki orkiszowej

1 szklanki mąki kukurydzianej

2 szczypty soli

2 łyżek oliwy z oliwek

1 szklanki wody

100 g startego żółtego miękkiego sera

pęczek zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek prażymy kmin. Gdy zacznie strzelać wrzucamy sezam. Po chwili dodajemy drobno poszatkowany czosnek, oregano i słodką paprykę. Oliwę z przyprawami miksujemy w blenderze z fasolą i sokiem z cytryny i szczyptą soli na jednolita masę ( ewentualnie można ugnieść widelcem). Z mąki orkiszowej, kukurydzianej oliwy, wody i soli przygotowujemy kulkę ciasta, które dzielimy na 6 części. Na mocno rozgrzaną sucha patelnie kładziemy placki z rozwałkowanego ciasta i przypiekamy na złocisto-brązowy kolor z dwóch stron. Pod koniec pieczenia smarujemy oliwą. Na wypieczone placki nakładamy paste z fasoli, odrobinę startego żółtego sera i poszatkowaną pietruszkę. Placek składamy na pół i ponownie podpiekamy z dwóch stron przez 2 minuty na patelni.

Spring rolls

Składniki:

małe opakowanie makaronu sojowego (ok. 150 g)

4-6 małych ogórków kiszonych

4-6 arkuszy papieru ryżowego

1 średnia marchewka

3 łyżki oleju ryżowego

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki startego imbiru

łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego

sos jogurtowy:

1 szklanki jogurtu

łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku (lub inne zioła)

sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż zmięknie (5-7 minut). Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowany czosnek i imbir. Po chwili wrzucamy odcedzony makaron, dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Smażymy 2-3 minuty. Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurzamy w wodzie. Na namoczony papier nakładamy porcje makaronu, pokrojoną w słupek marchewkę i pokrojonego w słupek ogórka kiszonego i całość zawijamy. Podajemy z sosem z jogurtu ze szczypiorkiem i solą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości