5 porcji zdrowia to akcja, która propaguje zdrowy styl życia. Jej fundamentalnym zadaniem jest zachęcenie ludzi do jedzenia większej ilości warzyw i owoców bądź wypicia szklanki soku. Patronem akcji jest Joanna Koroniewska, która będzie towarzyszyła Andrzejowi Polanowi w kuchni Dzień Dobry TVN. Jeżeli macie pytania do eksperta, piszcie na adres: 5porcjizdrowia@tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Tosty z pieczywa żytniego z białym serem, jabłkiem z cynamonem
Składniki:
6 kromek żytniego pieczywa
250 g białego sera
4 jabłka
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
cynamon
Przygotowanie:
Kromki pieczywa smarujemy masłem z dwóch stron i opiekamy w piekarniku na chrupiąco. Jabłka kroimy w plastry i przesmażamy na pozostałym maśle z cynamonem, pod koniec dodając miód. Kromki pieczywa przykrywamy smażonymi jabłkami i serem. Podajemy ze szklanką soku owocowego.
Kanapka z kukurydzą, indykiem i pomidorowym sosem
Składniki:
1 żytnia bagietka
1 kolba kukurydzy lub puszka
200 g pieczonego indyka
2 łyżki ketchupu
1 czerwona papryka
2 gotowane żółtka
4 śmietany 18 proc.
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na 10 kawałków, w każdym wydrążamy środek. Kukurydzę kolbę gotujemy ścinamy ziarna, łączymy z indykiem i pokrojoną papryką. Żółtka rozcieramy z ketchupem, dodajemy śmietanę, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Taką niby sałatkę umieszczamy w gniazdkach z bagietki.
Pasta z makreli z chrzanem, warzywa krojone, chrupiące grzanki domowe
Składniki:
1 makrela
1 łyżka chrzanu
100 ml śmietany 36 proc.
sok z cytryny
1 marchew
1 żółta papryka
4 łodygi selera naciowego
1 świeży ogórek
Przygotowanie:
Warzywa myjemy dokładnie i kroimy w słupki. Makrelę obieramy ze skóry, pozbywamy dokładnie z ości. Rybę miksujemy na jednolitą masę, dodajemy chrzan, śmietanę, sok z cytryny i odrobinę czarnego pieprzu. Pastę pakujemy do pudełeczka, do drugiego warzywa i 2 śniadanie gotowe.
Śniadanie niedzielne, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie.
Biszkopty w płatkach kukurydzianych
Składniki:
3 jajka
200 g cukru
300 g mąki
proszek do pieczenia
skórka z cytryny
50 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
1 op. płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy żółtka i ubijamy nadal. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i bakalie. Płatki wysypujemy na płaską tacę, delikatnie kruszymy i obtaczamy w nich małe porcje ciasta. Układamy na papierze do pieczenia i wypiekamy w temp. 170 stopni około 10 minut. Chrupiące ciasteczka podajemy ze szklanką soku.
Waniliowa kasza manna ze śliwkami
Składniki:
200 g kaszy manny
ok. 600 ml mleka
500 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru brązowego
50 g masła
laska wanilii
cynamon
anyż
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i wanilią. Do gotującego dodajemy kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Masę wylewamy na płaską tacę, wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy do przestudzenia. Chłodną kroimy w grubą kostkę, obsmażamy na maśle. śliwki przesmażamy z cukrem trzcinowym, dodajemy gwiazdkę anyżu. Kiedy śliwki są już miękkie, wyjmujemy anyż, masę miksujemy, pozostawiając kilka śliwek do dekoracji. Na puree ze śliwek podajemy kaszę, dekorujemy śliwkami w całości.
Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"