Przepisy kulinarne

Zdrowe dania na bazie kurczaka

Tort ziemniaczany z brukselką, suchą krakowską i ziemniakami, jesienny kociołek z warzywami strąkowymi i parówkami z fileta oraz placki pszenne z kurczakiem gotowanym i warzywami - te smakowite dania na bazie kurczaka przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan oraz finaliści konkursu Mister Polski: Hubert Hawryluk, Rafał Jonkisz, Kamil Knut.

Tort ziemniaczany z brukselką, suchą krakowską i ziemniakami

Składniki:
300 g brukselki
3 ziemniaki
1 cebula czerwona
10 jajek
kilka plasterków suchej krakowskiej z fileta   
ser tarty parmezan
koperek
świeży majeranek
oregano
papryka chili
olej do smażenia
4 pomidory polskie

Przygotowanie:
Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki, cebulę kroimy w piórka. Ziemniaka obieramy i kroimy w plastry. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy ziemniaki i brukselkę, smażymy na średnim ogniu przez ok. 10 min., do momentu aż warzywa się lekko przyrumienią. Jajka roztrzepujemy, dodajemy ser tarty, pieprz, sól i paprykę chili, wszystkie zioła. Warzywa z patelni przekładamy do jajek, mieszamy i ponownie wylewamy na patelnię, na wierzchu układamy plastry suchej krakowskiej z fileta. Smażymy chwilę i wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i trzymamy do momentu aż jajka się zetną. Podajemy z pomidorami.

Jesienny kociołek z warzywami strąkowymi i parówkami z fileta

Składniki:
600 g parówek z fileta       
2 cebule czerwone
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g passaty pomidorowej
4 kolby kukurydzy
2 puszki soczewicy
2 puszki ciecierzycy
2 puszki fasoli czerwonej
2 puszki fasoli białej
papryka mielona słodka i ostra
ziele angielskie
liść laurowy
goździki
kminek
natka pietruszki,
śmietana gęsta
pieczywo rustykalne

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. Na oleju przesmażamy czosnek, dodajemy cebulę, dodajemy passatę pomidorową, koncentrat i trochę bulionu. Zagotowujemy, dodajemy przyprawy, parówki z fileta pokrojone w grube plastry. Następnie dodajemy ziarna z kolby kukurydzy, wszystkie pozostałe warzywa strąkowe, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy raz jeszcze i dusimy razem ok. 10 min. Danie podajemy z grzankami z pieczywa rustykalnego i kwaśną śmietaną.

Placki pszenne z kurczakiem gotowanym i warzywami

Składniki:
300 g kurczaka gotowanego
4 papryki
100 g groszku zielonego
30 g borowików
1 cukinia
2 cebule czerwone
kminek
kolendra
gorczyca
śmietan kwaśna
10 tortill pszennych   
natka pietruszki
tymianek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy borowiki pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, groszek, cukinię. Chwilę smażymy i dodajemy kurczaka gotowanego pokrojonego w paski. Jeszcze przyprawy, natka pietruszki, tymianek. Na placki tortilli wykładamy porcje farszu, posypujemy serem tartym, zwijamy i wstawiamy na chwilę do piekarnika, podajemy z kwaśną śmietaną.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0