Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha, kuchnia, Dzień Dobry TVN, przepisy, dieta
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Jak schudnąć? Daria Ładocha przyznaje, że aby osiągnąć sukces, musimy przestać być na diecie, a jedynie wprowadzić pewne ograniczenia. Na początek wystarczy wyeliminować z jadłospisu jeden niepożądany składnik. W kuchni Dzień Dobry TVN przedstawiła przykładowe przepisy na dania, dzięki którym nasz metabolizm przyspiesza. Zobacz, jak przygotować zdrową i pożywną sałatkę, zapiekankę z łososia, komosę ryżową z warzywami i ciecierzycę ze szpinakiem.

Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i orzechami włoskimi

Składniki na sałatkę z kalafiorem

  • 1 kalafior
    • 1 cebula
      • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
        • 50 g orzechów włoskich
          • sól, pieprz
            • 2 łyżki soku z cytryny
              • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
                • 1 natka pietruszki
                  • garść liści świeżej mięty
                    • pestki z połowy granatu
                      • garść liści świeżej kolendry
                        • 2 łyżki tartego parmezanu

                          Sposób przygotowania sałatki z kalafiorem

                          1. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Może być z termoobiegiem.
                            1. Kalafiora podziel na różyczki, cebulę posiekaj w piórka i wymieszaj z oliwą, solą oraz pieprzem.
                              1. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30 minut.
                                1. Wyłóż upieczone warzywa do miski, dodaj wszystkie posiekane zioła, jeszcze łyżkę oliwy oraz orzechy włoskie. Na koniec posyp parmezanem.

                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN`

                                  Zapiekanka z łososia

                                  Składniki na zapiekankę z łososia

                                  • 1 kg łososia bez skóry
                                    • 2 zielone papryczki chili
                                      • 3 ząbki czosnku
                                        • 7 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
                                          • 5 dużych pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę
                                            • łyżka koncentratu pomidorowego
                                              • sól, pieprz
                                                • ½ łyżeczki papryki wędzonej
                                                  • pęczek zielonej pietruszki posiekanej
                                                    • ½ pęczka kolendry drobno posiekanej
                                                      • 100 ml jogurtu greckiego
                                                        • łyżka soku z cytryny
                                                          • łyżka oliwy z oliwek
                                                            • 2 łyżki orzechów piniowych

                                                              Sposób przygotowania zapiekanki z łososiem

                                                              1. Do szerokiego rondla wlej oliwę z oliwek i pogrzej. Następnie dodaj plasterki czosnku oraz posiekane chili oraz paprykę wędzoną. Następnie dodaj świeże pomidory, suszone pomidory oraz przecier pomidorowy. Gotuj z dodatkiem soli i pieprzu około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
                                                                1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i posól z wierzchu. Wstaw do rondla, przykryj i gotuj około 10 minut.
                                                                  1. W misce obok połącz jogurt grecki, sok z cytryny oraz posiekane zioła. Następnie wyłóż rybę na półmisek wraz z sosem i polej sosem greckim i orzechami pini.

                                                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                    Komosa ryżowa z pomidorami, grillowaną cukinią i cytrynowym jogurtem

                                                                    Składniki na komosę ryżową z pomidorami i cukinią

                                                                    • 2 cukinie pokrojone w plastry
                                                                      • 1 cebula drobno posiekana
                                                                        • 3 ząbki czosnku
                                                                          • 500 g pomidorków koktajlowych
                                                                            • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                                                                              • 200 g komosy ryżowej
                                                                                • garść pistacji bez łupinek
                                                                                  • 200 ml jogurtu greckiego
                                                                                    • łyżka posiekanych liści mięty
                                                                                      • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                        • łyżka posiekanej kolendry
                                                                                          • sok z 1 cytryny
                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                              • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                • ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

                                                                                                  Sposób przygotowania komosy ryżowej z pomidorami i cukinią

                                                                                                  1. Plasterki cukinii wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i kminem rzymskim. Możesz je grillować w elektrycznym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją grill.
                                                                                                    1. Komosę ryżową ugotuj w wodzie w proporcji 2:1 do miękkości, ale na sposób al dente.
                                                                                                      1. W szerokim rondlu podgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dorzuć pomidorki koktajlowe i podsmażaj, aż pomidorki się rozpadną. Dodaj sól, pieprz i odrobinę wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj przecier pomidorowy. Całość zagotuj i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
                                                                                                        1. Obok w misce wymieszaj jogurt z ziołami oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
                                                                                                          1. Na talerzu rozłóż cukinię, dodaj pomidorową komosę i zrób kleksy z jogurtu oraz na koniec dodaj pistacje.

                                                                                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                            Ciecierzyca ze szpinakiem, burakami i orzechami laskowymi

                                                                                                            Składniki na ciecierzycę ze szpinakiem, burakami i orzechami laskowymi

                                                                                                            • 1 cebula posiekana
                                                                                                              • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
                                                                                                                • 1 ugotowany lub upieczony burak
                                                                                                                  • opakowanie mini marchewek
                                                                                                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                      • łyżka nasion kminku rzymskiego
                                                                                                                        • 50 g prażonych orzechów laskowych
                                                                                                                          • sok z 1 cytryny
                                                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                                                              • garść posiekanej kolendry
                                                                                                                                • garść posiekanej mięty
                                                                                                                                  • 3 szklanki liści szpinaku

                                                                                                                                    Sposób przygotowania ciecierzycy ze szpinakiem, burakami i orzechami laskowymi

                                                                                                                                    1. Nastaw piekarnik na 200 stopni na opcję grill. Na blaszce wyłóż cebulę oraz marchewki. Skrop oliwą z oliwek, dodaj sól oraz pieprz i piecz około 20 minut.
                                                                                                                                      1. Na suchej patelni podsmaż ziarenka kminku. Dodaj liście szpinaku oraz upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka. Następnie dodaj ciecierzycę oraz upieczone warzywa. Połącz całość, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Na koniec dodaj zieleninę oraz orzechy laskowe.

                                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                                        Jak przygotować smaczny filet z dorsza pieczony w piekarniku?

                                                                                                                                        Orientalna klasyka. Curry z warzywami, żółte z kurczakiem oraz ryż smażony z jajkiem

                                                                                                                                        Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy

                                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości