Zdrowe dania dla karmiących piersią: szakszuka z cieciorką, pieczona owsianka z owocami i sałatka ze szparagami

Dzień Dobry TVN
Szakszuka z cieciorką, pieczona owsianka z owocami, sałatka ze szparagami i holloumi, a także łosoś z sosem teryiaki, komosą i szparagami - takie pyszne dania przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena Czyrynda-Koleda i Monika Stromkie-Złomaniec. Panie są dietetyczkami i napisały książkę "Karmię piersią, jem zdrowo".

Szakszuka z cieciorką

Składniki na szakszukę z cieciorką:

  • 6 jajek z wolnego wybiegu średnich
    • słoik cieciorki w zalewie
      • cebula
        • 2 puszki (400 g) krojonych pomidorów bez skóry
          • mała butelka (250-330 ml) passaty pomidorowej
            • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
              • pęczek natki pietruszki
                • łyżeczka czarnuszki
                  • sól
                    • pieprz
                      • bazylia
                        • oregano
                          • 1/2 bochenka chleba żytniego razowego

                            Jak przygotować szakszukę z cieciorką:

                            Patelnię postaw na gazie i rozgrzej oliwę. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na patelnię. Smaż 2 minuty do zrumienienia. Następnie dodaj pomidory z puszki i kilka łyżek passaty pomidorowej. Dopraw je solą, pieprzem i ziołami. Gotuj kilka minut, aż sos się nieco zredukuje. Cieciorkę opłucz z zalewy i dodaj do pomidorów. Duś kolejne 3-4 minuty. Zrób małe wgłębienia na patelni i w wolne miejsca wbij jajka. Przykryj patelnię przykrywką i duś chwilę, aż białka się zetną. Gotową szakszukę podawaj posypaną, posiekaną natką pietruszki i czarnuszką w towarzystwie chleba żytniego razowego.

                            Tomasz Urbanek/East News

                            Pieczona owsianka z owocami

                            Składniki na pieczoną owsiankę z owocami:

                            • 100 g płatków owsianych górskich
                              • 250 g twarogu
                                • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
                                  • 2 jajka z wolnego wybiegu
                                    • 150 g truskawek/malin/borówek
                                      • 20 g płatków migdałowych
                                        • 2 łyżki płynnego miodu lub cukru z wanilią

                                          Jak przygotować pieczoną owsiankę z owocami:

                                          Owoce umyj, osusz na ręczniku papierowym, truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj rozmącone jajka, miód/cukier i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp płatki oraz owoce, raz jeszcze delikatnie wymieszaj. Część owoców możesz zostawić do dekoracji. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij je uzyskaną masą i zapiekaj około 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Przed podaniem owsiankę posyp pozostałymi owocami i podprażonymi na patelni płatkami migdałów.

                                          Tomasz Urbanek/East News

                                          Sałatka ze szparagami i holloumi

                                          Składniki na sałatkę ze szparagami i holloumi:

                                          • 200 g rukoli lub sałaty z młodych listków
                                            • mały pęczek zielonych szparagów
                                              • kostka halloumi
                                                • 8 truskawek
                                                  • 6 łyżek pestek słonecznika
                                                    • sok z cytryny
                                                      • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                        • gęste balsamico do skropienia
                                                          • sól
                                                            • pieprz cytrynowy

                                                              Jak przygotować sałatkę ze szparagami i holloumi:

                                                              Szparagi upiecz w piekarniku. Przygotowane na al dente pokrój na mniejsze skośne kawałki. Ser halloumi pokrój w plastry i zgrilluj je na patelni. Do salaterki wsyp rukolę, dodaj szparagi, ser haloumi i pokrojone na ćwiartki truskawki. Sałatkę dopraw, posyp prażonymi pestkami słonecznika, skrop oliwą i balsamico.

                                                              Tomasz Urbanek/East News

                                                              Łosoś z sosem teryiaki, komosą i szparagami

                                                              Składniki na łososia z sosem teryiaki, komosą i szparagami:

                                                              • 300 g filetu z łososia
                                                                • mały pęczek zielonych szparagów
                                                                  • łyżeczka białego sezamu

                                                                    Marynata teryiaki do łososia:

                                                                    • 1/4 szklanki sosu sojowego
                                                                      • 2 łyżeczki miodu
                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                          • 2 łyżeczki startego imbiru
                                                                            • 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
                                                                              • 1/2 papryczki chili

                                                                                Komosa ryżowa:

                                                                                • 100 g kolorowej komosy ryżowej
                                                                                  • sok z 1/4 limonki
                                                                                    • 2 łyżki posiekanej kolendry
                                                                                      • łyżka oliwy
                                                                                        • sól
                                                                                          • mielony pieprz kolorowy

                                                                                            Jak przygotować łososia z sosem teryiaki, komosą i szparagami:

                                                                                            Przygotuj marynatę do łososia. Do salaterki wlej sos sojowy, dodaj miód, starte ząbki czosnku, imbir, skórkę z limonki i posiekaną drobno papryczkę chili. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zanurz w niej filety ryby i pozostaw na kwadrans. Po tym czasie łososia ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku, podobnie przygotuj szparagi. Marynatę po łososiu przelej do rondelka i gotuj do zgęstnienia. Ugotuj komosę, dopraw ją i wymieszaj.

                                                                                            Gotowego łososia polej sosem teryiaki i posyp sezamem, podawaj go na komosie w towarzystwie szparagów.

                                                                                            Tomasz Urbanek/East News

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                            >>> Zobacz także:

                                                                                            Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

                                                                                            Sezon na szparagi rozpoczęty. Ulubione przepisy zdradza Daria Ładocha

                                                                                            Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości