Materiał promocyjny

Zdrowa kuchnia Weroniki Książkiewicz

Weronika Książkiewicz
Weronika Książkiewicz
W sztuce „Single i remiksy” Weronika Książkiewicz wcieliła się w postać despotycznej i apodyktycznej szefowej ogromnej korporacji, a w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, w których głównym składnikiem były warzywa strączkowe. Aktorce towarzyszył Piotr Kucharski.

Pomidorowa fasola z kurczakiem

Składniki:

300 g fasoli jaś

1 cebula

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

800 g pomidorów z puszki

4 filety z piersi kurczaka

1 brokuł

pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia odsączyć i ugotować do miękkości w nowej porcji wody. W tym czasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek na oliwie aż będą miękkie. Dodać filety z piersi kurczaka. Obsmażyć przez chwilę z każdej strony. Dodać pomidory i ugotowaną fasolę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość na wolnym ogniu przez 40 minut do 1 godziny. Jeśli potrawa będzie za gęsta podlać wodą. Pod koniec dodać brokuł podzielony na różyczki. Dusić całość aż brokuły będą miękkie. Doprawić sola i pieprzem.

Zimowa biała sałatka z fasolą

Składniki:

350 g fasoli białej drobnej

6 łyżek oliwy

2 gałązki tymianku

1 cytryna

1 łyżka octu winnego

1 mała główka kalafiora

1 koper włoski

1 garść posiekanej natki pietruszki

100 g sera feta

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć przez noc. Następnie odsączyć i ugotować do miękkości w czystej wodzie. Rozgrzać oliwę z oliwek. Obrać listki z tymianku i dodać do oliwy. Podgrzać całość przez chwilę i odstawić na bok. Kalafior pokroić na małe kawałki, wymieszać z fasolą i pokrojonym w piórka koprem włoskim. Dodać pokruszoną fetę. Tymiankową oliwę wymieszać z otartą skórką cytryny, sokiem wyciśniętym z cytryny, octem i natką pietruszki. Polać całość sałatki, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Zupa krem z fasoli i dyni

Składniki:

150 g grochy łuskanego połówki

2 łyżeczki curry

3 łyżki oliwy

2 cebule

1 jabłko

3 ząbki czosnku

kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego

600 g miąższu dyni

1,5 litra bulionu warzywnego

300 ml mleka

sok z jednej cytryny

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Groch namoczyć przez noc. Następnie odsączyć i ugotować do miękkości w czystej wodzie. Curry podprażyć na patelni przez około 2 minuty. Następnie dodać oliwę z oliwek, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek jabłko i imbir. Smażyć całość przez około 5 minut.

W tym czasie w dużym garnku ugotować w bulionie mleku drobno pokrojoną dynię i już wcześniej podgotowany groch. Następnie dodać podprażone przyprawy. Gotować całość jeszcze jakiś czas. Następnie zmiksować blenderem. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Można podawać z jogurtem greckim.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości