Przepisy kulinarne

Zdrowa kuchnia dla mamy i malucha

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła znana na świecie modelka Kasia Knioła, a asystowała jej córeczka Łucja. Obie Panie przygotowały zdrowe koktajle i przekąski: koktajl Baby Coconut, koktajl dla starszaka oraz czekoladę bez mleka i cukru. Które przekąski znikały w "Łucjo-paszczy"? :)

 

 

 

Koktajl Baby Coconut

Składniki:
1 dojrzały banan (najlepiej wcześniej zmrożony)
1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/3 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
1-2 łyżeczki soku z cytryny
woda kokosowa do uzyskania odpowiedniej konsystencji
odrobina syropu klonowego, jeśli koktajl okaże się za mało słodki

Przygotowanie;
Dodajemy wszystkie składniki do blendera. Dolewamy 1/2 szklanki wody kokosowej. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolewamy jeszcze trochę wody kokosowej.

Koktajl dla starszaka (czyt. rodzica)

Składniki:
1 banan (najlepiej wcześniej zmrożony)
miarka ekstraktu z owoców i warzyw w proszku
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka kakao
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
1 szklanka borówek
3/4 szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie:
Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach.

Przekąska dla malucha

Składniki:
kilka miękkich, większych daktyli bez pestek
1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:
Otwieramy lekko daktyla i wypełniamy go odrobiną masła orzechowego.

Zdrowa czekolada

Składniki:
1/2 szklanki syropu daktylowego lub klonowego
3/4 szklanki kakao w proszku
1/3 szklanki oleju kokosowego w płynnej postaci
szczypta soli morskiej
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
rodzynki lub pokrojone morele (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wkładamy odkręcony słoik z olejem kokosowym do gorącej wody i czekamy aż przybierze płynną postać. Odlewamy 1/3 szklanki i mieszamy z syropem, kakao i solą morską. Rozprowadzamy masę na papierze do pieczenia i dodajemy do niej rodzynki lub morele. Wkładamy do zamrażalnika i czekamy około godziny, aż masa stwardnieje. Możemy połamać, lub pokroić czekoladę na mniejsze kawałki. Przechowujemy w lodówce lub zamrażalce.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
86
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0