Przepisy kulinarne

Zdrowa kuchnia dla dzieci

Anna Kłosińska, autorka książki "Zdrowa kuchnia dla dzieci", była gościem Dzień Dobry TVN.

ŚNIADANIE:

Pasta z cieciorki

Składniki:
puszka cieciorki
sok z 1 cytryny
3 stołowe łyżki pasty sezamowej lub zmielonych nasion sezamu
2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka natki pietruszki
sól, oregano, szczypta pieprzu ziołowego

Przygotowanie:
Odcedzoną cieciorkę (z łyżką zalewy z puszki) oraz pozostałe składniki zmiksować, wymieszać. Smarować kromki chleba razowego, dekorując pomidorem, ogórkiem kwaszonym i szczypiorkiem.

Pasta z oliwek

Składniki
1 szklanka oliwek bez pestek
1/3 szklanki pestek słonecznika
2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Składniki zmiksować i posmarować pastą kromki chleba razowego.

OBIAD:

Zupa z dyni

Składniki:
1/2 kg dojrzałej dyni
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w plasterki lub kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody. Dodać cebulę i zmiksować. Uzupełnić wodą do konsystencji kremu. Dodać przyprawy, łyżkę oliwy i natkę.

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej
25 dkg białego sera
1/2 bułki chałki
2 jajka
3 łyżki miodu
1/2 kg mrożonych śliwek
1 szklanka mleka
2 szklanki jogurtu
4 łyżki masła
wanilia
tarta bułka do posypania

Przygotowanie:
Kaszę ugotować na wolnym ogniu z dodatkiem 4 szklanek wody (w razie konieczności dodać więcej; kasza powinna być rozklejona). Bułkę pokroić w plasterki. Śliwki odmrozić. Ser zmiksować z 1 łyżką miodu, kawałkiem wanilii i niewielką ilością mleka. Jogurt wymieszać z 2 łyżkami miodu. Żaroodporne naczynie posmarować 1 łyżką masła, posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, kromki bułki namoczonej w mleku, wiórki masła, zmiksowany ser, połówki śliwek. Na to ułożyć drugą część kaszy, polać połową przygotowanego jogurtu. Zapiekać około 45 min. Polać pozostałym jogurtem z miodem.

PRZEKĄSKA:

Banany pod zimową kołderka

Składniki:
4 banany
35 dkg białego sera
1 szklanka jogurtu
1 łyżka miodu
kawałek laski wanilii
garść rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki migdałów

Przygotowanie:
Orzechy, migdały, rodzynki sparzyć wrzątkiem. Ser zmiksować z jogurtem, miodem i wanilią. Banany umyć, obrać, przekroić na pół. Wyłożyć na nie zmiksowany twarożek, posypać posiekanymi bakaliami.

Aromatyczny jesienny kompot

Składniki:
1 szklanka mrożonych śliwek
4 jabłka
2 gruszki
garść suszonych lub mrożonych malin (albo 2 łyżki soku malinowego)
1 pomarańcza
2 goździki, szczypta cynamonu
miód do smaku

Przygotowanie:
Śliwki rozmrozić, pozostałe owoce umyć. Gruszki i pomarańcze obrać. Jabłka i gruszki pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pomarańcze podzielić na cząstki. Owoce zalać wrzątkiem i gotować aż będą miękkie, ale nie za długo, dodając pod koniec gotowania goździki i trochę cynamonu. Zostawić na chwile pod przykryciem, a następnie dodać do smaku miód.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
80
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0