Przepisy kulinarne

Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego 

Przepisy kulinarne

Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego 

Lubisz kaszę? Jeśli tak, to dzisiejsze przepisy Piotra Kucharskiego są dla Ciebie. Przygotuj cebule faszerowane kaszą gryczaną, zapiekankę jaglaną, paprykarz z kaszą mazurską lub mleko owsiane z orzechami laskowymi. 

Cebule faszerowane kaszą gryczaną

Składniki:

  • 6 cebul średniej wielkości
  • 200 g palonej kaszy gryczanej
  • 5-6 pieczarek
  • masło
  • sól i pieprz
  • 24 cienkie plasterki boczku

Sposób przygotowania:

Cebule obrać i wyciąć środki, aby zostały tylko 2-3 zewnętrzne warstwy. Resztę cebuli posiekać i podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem smażyć. Dodać kaszę gryczaną i razem ponownie przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem i podlać odrobiną wody. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka. Farsz naładować do środka cebul. Każdą przykryć odciętą częścią i owinąć w cztery plasterki boczku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 30-40 minut.

Cebule nadziewane kaszą gryczaną

Tomasz Urbanek/East News


Zapiekanka jaglana

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • 2 pory
  • 5 ząbków czosnku
  • 600 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 100 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Kaszę podprażyć na suchej patelni aż zacznie pachnieć orzechami, zalać wodą i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Gotować na wolnym ogniu, w trakcie przyprawić solą. Po ugotowaniu odłożyć 2/3 kaszy a do reszty dodać masło i mleko, a następnie zmiksować i wymieszać obie kasze.

Na osobnej patelni podsmażyć drobno pokrojone pory z czosnkiem. Gdy będą miękkie dodać szpinak i dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać pokruszony ser pleśniowy. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W naczyniu do zapiekania ułożyć na spód warstwę szpinaku, na niej ułożyć warstwę kaszy, ponownie warstwę szpinaku i kaszy. Wierzch posypać tartym parmezanem. Wstawić do zapieczenia na 30-40 minut.

Paprykarz z kaszą mazurską

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy mazurskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek korzenia pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g wędzonego dorsza
  • 2 łyżeczki kaparów

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz warzywa korzeniowe starte na tarce o grubych oczkach. Całość poddusić aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodać łyżeczkę papryki i szczyptę ostrej papryki. Przesmażyć około minuty. Dodać przecier pomidorowy i dusić całość aż sos zgęstnieje. Dodać połowę kaszy oraz połowę mięsa ryby. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać resztę kaszy, ryby oraz kapary. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z pieczywem.

Paprykarz z kaszą mazurską

Tomasz Urbanek/East News


Mleko owsiane z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 10 orzechów laskowych bez skórki
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
  • gaza do przecedzenia mleka

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane i posiekane orzechy zalewam 300 ml wody i odstawiam na 2 godziny do nasiąknięcia. Następnie przekładam do blendera i miksuję na wysokich obrotach około 1 minutę. Po tym czasie uzupełniam wodę, dodaję olej i sól. Ponownie miksuję 1 minutę. Całość cedzę przez złożoną 2/3-krotnie gazę.

Zobacz też: 

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
90
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0