Zdrowa i tania dieta? Przedstawiamy 10 sposobów na to, jak ją wprowadzić

x-news
Z roku na rok żywność drożeje. Zwiększa się też nasza świadomość na temat odżywiania. Chcemy jeść zdrowo. Istnieje stereotyp, że zdrowa dieta, to droga dieta. Nic bardziej mylnego. Prezentujemy 10 sposobów na tanią i wartościową dietę.

10 sposobów na tanią i zdrową dietę

Przede wszystkim warzywa – często wykluczamy je w codziennym odżywianiu, a to duży błąd. Powinny stanowić podstawę naszej diety. Zobacz 10 porad, jak odżywiać się zdrowo, nie nadwyrężając przy tym domowego budżetu:

1. Zacznij gotować samemu. Bywa, że szybkie jedzenie na mieście wcale nie jest zdrowe. Przygotowane własnoręcznie posiłki zagwarantują świeżość i zdrowie

2. Wybieraj odpowiednie produkty. Zrób listę zakupów i planuj posiłki z wyprzedzeniem

3. Nie odmawiaj sobie dobrych produktów – kupuj orzechy, nie musisz jeść całej paczki na raz

4. Wykorzystuj resztki – nie wyrzucaj jedzenia

5. Gotuj zupy. To jeden ze sposobów na wykorzystanie warzyw, które nie są już pierwszej świeżości. Zupy są szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne

6. Jedz kapustę. Jest zdrowa, tania i ma właściwości detoksykacyjne. Świetna na odporność

7. Wybieraj rośliny strączkowe. Nie są drogie, a mają szerokie zastosowanie w kuchni

8. Ogranicz mięso – jeżeli musisz, jedz je tylko okazjonalnie. Niech podstawę odżywiania stanowią warzywa

9. Jedz więcej ryb, nawet tych z puszki

10. Jedz jajka. Są tanie i zdrowe.

Białe warzywa - nowe superfoods

Do naszego codziennego sposobu odżywiania warto wprowadzić także białe warzywa, często przez nas niedoceniane. Mają w sobie fitaminy, czyli substancje roślinne, które wspierają fizjologiczne działania naszego organizmu. Są to tzw. antyoksydanty fenolowe. Dzięki nim ścianki naczyń krwionośnych są wzmacnianie. Dlatego białe warzywa poleca się szczególnie osobom, którym łatwo tworzą się siniaki. Oprócz tego flawonoidy działają ochronnie w stosunku do witaminy C, przez co wielokrotnie zwiększają jej skuteczność. Niedawno w studiu Dzień Dobry TVN gościła dietetyczka Katarzyna Biłous, która opowiedziała o ich właściwościach

Jeżeli mamy problem z przeziębieniami w okresie jesienno-zimowym, to oprócz tego, że warzywa mają witaminy, to mają jeszcze wartości wspierające, żeby witamina C jeszcze z większym impetem działała na nasz organizm

- tłumaczyła.

Zobacz wideo i dowiedz się więcej:

Katarzyna Biłous o białych warzywach w Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości