Zdaniem jurorów programu "Top Model" Justyna Pawlicka jest zbyt seksowna na modelkę! Tajemnice swojej diety zdradziła dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gdzie wspólnie ze swoim ojcem Piotrem Pawlickim i Piotrem Kucharskim przygotowała kilka zdrowych i pysznych dań!

Zapiekany ser w skrzyneczkach

Składniki:
1 ser camembert w drewnianej skrzyneczce
pieprz i sól
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
0,5 łyżeczki posiekanych listków tymianku lub pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Ser wyjąć ze skrzyneczki (nie może być to skrzyneczka sklejana klejem). Odciąć górę sera i umieścić odciętą częścią do góry z powrotem w skrzyneczce. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić olejem i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu z chrupiącym chlebem.

Tarte Flambe

Składniki:
Ciasto:
200 ml letniej wody
3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
0,5 łyżeczki soli
10 g drożdży
Nadzienie:
4 duże jesienne cebule, pokrojone w kostkę
2 łyżki masła
200 g kwaśnej, gęstej śmietany
100 g serka śmietankowego, kanapkowego

Przygotowanie:
Składniki ciasta dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładką masę. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki odstawić na 1,5 godziny aby ciasto się ogrzało. Następnie dzielimy ciasto na 8 części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Cebulę szklimy na maśle. Ciasto smarujemy śmietaną wymieszaną z serkiem, posypujemy cebulą. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku kilka minut 6-10, aż brzegi ciasta będą mocno przypieczone.

Roladki drobiowe na porze z orzechami

Składniki:
2 filety z piersi z kurczaka (około 100 g/szt.)
8 cienkich plastrów boczku
oliwa oliwek
2 duże pory, pokrojone w cienkie krążki
100 g orzechów włoskich, obranych
sól i pieprz
2-3 gałązki świeżego tymianku
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Filety rozbić na płasko, przyprawić solą i pieprzem. Cztery plastry boczku ułożyć obok siebie, położyć na tym rozbity filet z kurczaka i zwinąć w roladę. Czynności powtórzyć z drugim filetem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 30 min. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać por, poddusić przez chwilę na wolnym ogniu aż por się zeszkli. Posolić popieprzyć, dodać orzechy włoskie i tymianek. Całość dusić podlewając winem aż por będzie miękki. Pod koniec dodać masło i wymieszać żeby się rozpuściło. Przyprawić do smaku.

Fondant czekoladowy podany z aromatyzowaną solą morską

Składniki:
175 g masła, plus porcja do posmarowania foremek
175 g czekolady minimum 70% kakao
200 g cukru
4 jajka
85 g mąki
0,5 łyżeczki soli morskiej
Starta skórka z jednej pomarańczy, opcjonalnie
kakao do wysypania foremek
kwaśna śmietana do podania

Przygotowanie:
Foremki lub filiżanki nasmarować masłem i wstawić do lodówki. Masło rozpuścić z czekoladą na wolnym ogniu żeby nie przypalić lub na łaźni wodnej, odstawić żeby lekko przestygła. Jajka z cukrem ubić na lekko płynną pianę. Dodać do czekolady i wymieszać, pod koniec dodać mąkę, wymieszać. Foremki obsypać kakao. Masę wlać do 2/3 wysokości foremek. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 12-14 minut. Skórkę z 1 pomarańczy otrzeć i rozetrzeć z 0,5 łyżeczki soli w moździerzu. Babeczki podawać z łyżką kwaśnej śmietany i szczyptą soli. Jeśli podajemy babeczki dzieciom, możemy zastąpić dodatki gałką lodów.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
88
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0