Przepisy kulinarne

Zboże w kuchni. Halava i tartinki

Maciej Szaciłło, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował halavę, tartinki ze szpinakiem i fetą, sałatkę z makaronu z grillowanymi warzywami oraz owoce pod kruszonką. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie! Smacznego!

HALAVA
Składniki:
100 g masła
1/2 szklanki kaszy manny pszennej
1/2 szklanki rodzynek   
100 g daktyli
500 ml wrzącej wody
skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:
Na rozpuszczone masło wsypujemy kaszę i prażymy na małym gazie przez 15 min cały czas mieszając. Dodajemy poszatkowane daktyle i prażymy jeszcze chwilę. Do wrzątku dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość wlewamy do uprażonej kaszy i mieszamy, aby nie powstały grudki. Halavę gotujemy jeszcze około 5 min na małym gazie, aż ziarenka kaszy wchłoną większość płynu. Masę przekładamy na płaską blachę. Wyrównujemy powierzchnię tak żeby utworzyła się warstwa grubości 2 cm. Czekamy aż ostygnie i kroimy w kostkę.

TARTINKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Skladniki:
ciasto:
90 g masła
1 łyżka oleju
3 łyżki wody
2 szczypty soli
150 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
nadzienie:
4 łyżki oliwy
drobno posiekany ząbek czosnku
200 g liści młodego szpinaku
1/2 szklanki śmietanki 30%
100 g twardej fety
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Do żaroodpornej miski wkładamy masło. Dodajemy olej, wodę i sól. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. Gdy masło się roztopi i lekko zbrązowieje wyjmujemy z piekarnika i dodajemy mąkę. Mieszamy łyżką, aż powstanie kulka ciasta. Ciasto dzielimy na małe kulki i wyciskamy nimi małe foremki. Tartinki pieczemy w temperaturze 200 st. na jasnozłoty kolor.  Farsz: na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek. Po chwili dodajemy szpinak, śmietankę i dusimy około 10 minut aż szpinak stanie się miękki. Dodajemy fetę, gałkę muszkatołową i świeżo mielony pieprz. Upieczone tartinki wypełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.

SAŁATKA Z MAKARONU Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Składniki:
100 g makaronu typu świderki, małe muszelki, albo kokardki
1 bakłażan pokrojony w kostkę
2 małe cukinie pokrojone w kostkę
2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
3/4 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka kaparów (drobno poszatkowanych)
oliwa
ocet balsamiczny
świeże oregano
sól
pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Warzywa kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 25 minut. Makaron łączymy z warzywami, poszatkowanymi, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwą, octem, solą, pieprzem i świeżym oregano.

OWOCE POD KRUSZONKĄ
Składniki:
3 jabłka pokrojone w kostkę
3 banany pokrojone w plasterki
łyżeczka cynamonu
masło do wysmarowania formy
kruszonka:
150 g masła
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Owoce układamy w wysmarowanej masłem formie i posypujemy cynamonem. Masło kroimy w kostkę, szatkujemy nożem z cukrem aż utworzy się kruszonka. Możemy też wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym. Owoce posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st około 30 min na złotobrązowy kolor.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0