Przepisy kulinarne

Zboże to samo zdrowie!

Dzięki dietetykowi, Annie Jelonek, wiemy już dlaczego warto jeść zboża. A jak mogą nas zainspirować w kuchni? Jakie potrawy można przygotować z produktów zbożowych? Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: chleb z ziarnami, kaszę jęczmienną z burakami i kozim serem, kurczaka z płatkach kukurydzianych na kalafiorze oraz batoniki owsiano-kukurydziane. Skorzystajcie z jego przepisów!

Prosty chleb z ziarnami
Składniki:
600 ml letniej wody
150 g mieszanych ziaren: słonecznik, dynia, czarny sezam
40 g drożdży
5 łyżek miodu
2 łyżeczki soli
1 kg mąki trzy zboża

Przygotowanie:
Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Mąkę, sól i ziarna, wymieszać ze sobą w dużej misce, dodać rozczyn z drożdży i miodu. Wymieszać i wyrobić ręką na gładką masę przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.  Po wyjęciu z lodówki uformować dwa okrągłe bochenki (jeśli mamy, to przełożyć do koszyków rozrostowych, jeśli nie to do miski wyłożonej obsypaną mąką ściereczką). Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Bochenki przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować wodą.  Piec w rozgrzanym piekarniku do 220°C przez około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec 30 minut.

Kasza jęczmienna z burakami i kozim serem
Składniki:
500-700 ml bulionu warzywnego
300 g kaszy jęczmiennej grubej
100 g kremowego sera koziego
4 małe buraki
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
1 cebula
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Buraki skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Owinąć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na około 30-40 minut. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać kaszę i smażyć całość kilka minut. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę trzy buraki. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodać listki tymianku i kozi serek. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość. Ostatniego buraka pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu.

Kurczak z płatkach kukurydzianych na kalafiorze
Składniki:
50 g orzechów włoskich
4 łyżki masła
2-3 łyżki mleka
2 filety z kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 pęczek natki pietruszki
1 jajko
1 kalafior
sól i pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Filety z kurczaka przekroić na połowę i rozbić tłuczkiem na płaskie kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami włoskimi. Jajko rozkłócić z mlekiem. Kotlety zanurzać w jajku a następnie w płatkach. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Kalafiora podzielonego na małe różyczki ugotować w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Następnie odcedzić i przesmażyć w dwóch porcjach na maśle.
Kotlety podawać na podsmażonym kalafiorze.

Batoniki owsiano-kukurydziane
Składniki:
300 g płatków kukurydzianych
300 ml mleka
200 g płatków owsianych
200 g cukru
200 g masła
100 g orzechów laskowych
4 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:
Mleko, cukier, masło i kakao rozpuścić w garnku. Dodać płatki owsiane, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojone orzechy laskowe oraz płatki kukurydziane, wymieszać dokładnie. Prostokątną blachę dopieczenia (około 22x25 cm) wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć masę z płatków na blachę i wyrównać spodem łyżki mocząc ją co chwilę w wodzie. Odstawić do stężenia. Następnie wyjąć z blachy, zdjąć folię i pokroić na batoniki.

Więcej na: www.zbozesmakuje.tvn.pl


zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
56
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0