Zaręczona Ania Starmach. Przez pulpety do serca

Jeśli Ania Starmach pojawia się w kuchni Dzień Dobry TVN jeszcze bardziej uśmiechnięta niż zwykle, to wiedz, że coś się dzieje. Jedna z naszych ulubionych kucharek dostała pierścionek zaręczynowy. GRATULUJEMY! Czy zdobyła serce narzeczonego pulpetami w sosie pomidorowym lub koperkowym?

Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:

500 g mielonego mięsa (cielęcina, wołowina, wieprzowina lub mieszane)

1 bułka namoczona w mleku

Przysmażona i posiekana cebula

Sól i pieprz

1 jajko

Mąka do obtoczenia

1 l bulionu warzywnego

2 pęczki koperku

Zasmażka do zagęszczenia sosu

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso wymieszaj z rozdrobnioną bułką, dodaj jajko, sól i pieprz.

Z masy lep małe pulpeciki obtaczaj je w mące.

Kulki obsmaż na odrobinie oleju, następnie wrzuć do gorącego bulionu z koperkiem i gotuj na małym ogniu.

Po ugotowaniu wyciągnij pulpeciki z bulionu, a bulion zagęść w celu uzyskania sosu.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety

500 g mięsa wołowego

1 bułka namoczona w mleku

1 posiekana przysmażona cebula

Sól i pieprz

Sos

1 l passaty pomidorowej

1 cebula

1 ząbek czosnku

Sól i pieprz

Oliwa do smażenia

Do wyboru: garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów, pestek dyni, pietruszka, mięta, kolendra, kumin, posiekany czosnek, curry

Przygotowanie:

Aby przygotować sos, czosnek i cebulę posiekaj i przysmaż na oliwie, dodaj passatę, podgrzewaj na małym ogniu, dopraw do smaku.

Mięso wymieszaj z rozdrobnioną bułką dodaj cebulę, sól, pieprz oraz wybrane dodatki.

Z masy lep małe pulpeciki, przysmażaj je na oleju a następnie wrzuć do gotującego się sosu pomidorowego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości