Zaprawianie nasion – na czym polega i jak je przeprowadzić?

Nasiona
Fot. Robert Pavsic/ Getty Images
Zaprawianie nasion to zabieg, który niesie ze sobą wiele korzyści. Rośliny są bardziej odporne i znacznie lepiej się rozwijają, co z kolei przekłada się bezpośrednio na jakość i wielkość plonu. Jak przeprowadzić zaprawianie nasion?

Zaprawianie nasion można przeprowadzić samodzielnie. Wystarczy wybrać jeden ze sposobów i przystąpić do dzieła. To prostsze zadanie niż mogłoby się wydawać, wystarczy tylko dowiedzieć się, jak to robić i jakich środków przy tym używać.

Zaprawianie roślin – co to takiego?

Zaprawianie roślin to zabieg, który ma na celu ochronę roślin przed różnymi chorobami czy szkodnikami. Oprócz tego wpływa on korzystnie na rozwój roślin i sprawia, że ich wschody są bardziej wyrównane. Ta metoda zapewnia wysoce skuteczną ochronę przed grzybami pasożytniczymi, które często przyczyniają się do przedwschodowej i powschodowej zgorzeli siewek. Zaprawianie roślin to zabieg znany od bardzo dawna, stosowany już w starożytności. Wówczas w tym celu wykorzystywano wyciąg z cyprysa, a także sok z cebuli. Do bardziej kontrowersyjnych środków używanych dawniej do zaprawiania roślin zalicza się stosowanie miedzi, rtęci, a nawet arszeniku. Współcześnie nie używa się już tak toksycznych substancji. Zazwyczaj środki do zaprawiania zawierają w swoim składzie takie substancje jak mankozeb, tiuram czy karboksyna. Zaprawianie nasion jest stosunkowo prostą i tanią metodą, w której stosowanie dużej ilości środków chemicznych nie jest konieczne (niektóre ze sposobów nie wymagają ich stosowania w ogóle). Dzięki temu zaprawiać nasiona mogą także osoby, które prowadzą uprawy zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.

Sposoby zaprawiania nasion (podział ze względu na rodzaj środków)

Najpopularniejszym sposobem jest chemiczne zaprawianie nasion. Polega ono na zastosowaniu chemicznych zapraw nasiennych, takich jak fungicydy, insektycydy lub różne preparaty kombinowane.

  • Zaprawianie chemiczne można przeprowadzać na sucho, wówczas nasiona pokrywa się delikatną warstwą wybranego środka. Zaprawianie na sucho jest wykonywane w zaprawiarkach bębnowych. W zależności od rodzaju nasion stosuje się różne dawki preparatów. W przypadku dużych nasion, których powierzchnia jest gładka, należy użyć mniej zaprawy, niż przy nasionach mniejszych, o nierównej powierzchni. Zazwyczaj jest to od 2 do 5 gramów preparatu na 1 kilogram nasion.
    • Przy zaprawianiu półsuchym należy zwilżyć nasiona zaprawą w stanie płynnym i bardzo dokładnie je wymieszać. W tym przypadku zaleca się użycie niewielkich ilości zaprawy. Dobrym środkiem do zaprawiania półsuchego jest formalina, której używa się w ilości 0,2–0,3 na 1/10 kilograma nasion. Stosując tę metodę, trzeba odmierzyć odpowiednią dawkę preparatu i umieścić razem z nasionami pod przykryciem z folii.
      • Zaprawianie nasion na mokro należy przeprowadzić, zanurzając je na określony czas w większej ilości płynnej zaprawy, a następnie wyjąć i rozłożyć, by mogły przeschnąć.
        • Kolejnym sposobem jest zaprawianie termiczne, które polega na poddaniu nasion działaniu wysokiej temperatury. Zazwyczaj używa się do tego gorącej wody lub ciepłego powietrza. W ten sposób wszelkie patogeny i szkodniki zostają zniszczone, a nasiona nie tracą zdolności do kiełkowania.

          Ekologiczne metody zaprawiania nasion

          W rolnictwie ekologicznym można zaprawiać na mokro, przy użyciu takich środków jak:

          • Nadmanganian potasu – moczenie nasion w jego roztworze zapobiega chorobom grzybowym.
            • Czeremcha zwyczajna – nasiona moczy się w wywarze z gałęzi, które muszą być bardzo drobno posiekane.
              • Rumianek – nasiona należy moczyć przez kilka–kilkanaście minut w naparze z tej rośliny.
                • Kozłek lekarski – w tym przypadku należy postępować podobnie jak w przypadku rumianku.
                  • Serwatka – niektórzy moczą nasiona w serwatce z mleka krowiego lub koziego przez kilka minut.
                    • Gorąca woda – nasiona należy moczyć przez około 10 minut w wodzie, której temperatura wynosi około 50 stopni Celsjusza.
                      • Szkło wodne – moczenie nasion w 3–5% roztworze zapobiega występowaniu np. septoriozy selera.

                        Nasiona zaprawiane na mokro należy na koniec osuszyć, układając je np. na gazie albo bibule.

                        W rolnictwie ekologicznym można zaprawiać także nasiona na sucho, stosując przy tym:

                        • Popiół drzewny – pochodzący z drzew liściastych, zwłaszcza z czeremchy zwyczajnej. Warto pamiętać, że zaprawianie nasion za pomocą popiołu nie tylko pomaga chronić rośliny, ale również dostarcza im minerałów.
                          • Mączka bazaltowa – nasiona należy wymieszać z pyłem bazaltowym i odstawić na kilka dni. Ten środek to źródło krzemionki, która bardzo poprawia odporność na szarą pleśń, mączniaka rzekomego, a także zarazę ziemniaczaną.

                            Może się zainteresujesz:

                            >>> Zastosowanie rumianku

                            >>> Letnie kwiaty ogrodowe - jakie wybrać?

                            >>> Mszyce - jak się ich pozbyć

                            Zobacz film: Sadzenie róż – kiedy i jak sadzić róże? Źródło: Dzień Dobry TVN. 

                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości