Materiał promocyjny

Cztery przepisy na zapiekanki idealne. Gotuje Ania Starmach

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko”, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała jak sprawnie i smacznie przygotować pyszne zapiekanki. Zobacz, co wyczarowała z ziemniaków, łososia, gorgonzoli i pora.

Zapiekanką z jabłek, gruszek i ricotty

Skladniki:

250g ricotty

2 jabłka

2 gruszki

3 jaja

100ml śmietanki 30%

sok z cytryny

laska wanilii

100g cukru

30g masła

50g brązowego cukru

30g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Owoce obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, przysmaż na nim kawałki owoców. W misce wymieszaj jaja, dodaj ziarenka wanilii, biały cukier, ubijaj masę mikserem, aż powiększy swą objętość i zmieni kolor na jasno żółty, wtedy dodaj śmietankę oraz ser i wszystko wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym układaj na zmianę: warstwę owoców, warstwę kremu, warstwę owoców, warstwę kremu. Układankę zakończ owocami. Posyp je z wierzchu brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

HACHIS PARMENTIER - zapiekanka z puree ziemniaczanym

Składniki:

Farsz:

400g mielonego mięsa wołowego

2 cebule

2 ząbki czosnku

tymianek

Puree:

1kg ziemniaków

30g masła

50ml śmietanki 30%

100g mozarelli

80g sera gruyere

50g bułki tartej

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno pokrój, przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj mięso, tymianek, smaż około 10 minut. Ziemniaki ugotuj, następnie przepuść przez praskę. Wymieszaj z masłem, śmietanką, drobno pokrojoną mozarellą i połową sera gruyere. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż warstwę mięsa, przykryj ją grubą warstwą puree. Całość posyp bułka tartą wymieszaną i z resztką gruyere. Zapiekaj około 25 około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka z gorgonzolą

Składniki:

2 duże cukinie

400g ziemniaków

2 łyżki maki

3 jaja

3 łyżki śmietany 22%

100g sera gorgonzola

sól

pieprz

2 łyżki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotuj na półtwardo, ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zetrzyj też cukinie. Warzywa wymieszaj w dużej misce razem z jajami, mąką, śmietaną, parmezanem, odrobiną soli i pieprzu. Masę przełóż do żaroodpornego naczynia, wierzch posyp rozdrobniona gorgonzola. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka z łososiem i porem

Składniki:

500g filetu z łososia

białe części z 8 porów

100ml białego wina

400ml śmietanki 30%

2 łyżki maki kukurydzianej

4 jaja

50g orzechów włoskich

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Orzechy zgrilluj na suchej patelni. Białe części porów pokrój w plasterki, przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj białe wino, gotuj na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie wymieszaj jaja ze śmietaną, odrobina soli, pieprzu i mąką. Łososia pokrój w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego połóż warstwę pora, posyp ja grillowanymi orzechami, dodaj łososia. Całość polej masa jajeczną. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości