Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko”, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała jak sprawnie i smacznie przygotować pyszne zapiekanki. Zobacz, co wyczarowała z ziemniaków, łososia, gorgonzoli i pora.Zapiekanką z jabłek, gruszek i ricotty
Skladniki:
250g ricotty
2 jabłka
2 gruszki
3 jaja
100ml śmietanki 30%
sok z cytryny
laska wanilii
100g cukru
30g masła
50g brązowego cukru
30g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Owoce obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, przysmaż na nim kawałki owoców. W misce wymieszaj jaja, dodaj ziarenka wanilii, biały cukier, ubijaj masę mikserem, aż powiększy swą objętość i zmieni kolor na jasno żółty, wtedy dodaj śmietankę oraz ser i wszystko wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym układaj na zmianę: warstwę owoców, warstwę kremu, warstwę owoców, warstwę kremu. Układankę zakończ owocami. Posyp je z wierzchu brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
HACHIS PARMENTIER - zapiekanka z puree ziemniaczanym
Składniki:
Farsz:
400g mielonego mięsa wołowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
tymianek
Puree:
1kg ziemniaków
30g masła
50ml śmietanki 30%
100g mozarelli
80g sera gruyere
50g bułki tartej
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno pokrój, przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj mięso, tymianek, smaż około 10 minut. Ziemniaki ugotuj, następnie przepuść przez praskę. Wymieszaj z masłem, śmietanką, drobno pokrojoną mozarellą i połową sera gruyere. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż warstwę mięsa, przykryj ją grubą warstwą puree. Całość posyp bułka tartą wymieszaną i z resztką gruyere. Zapiekaj około 25 około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka z gorgonzolą
Składniki:
2 duże cukinie
400g ziemniaków
2 łyżki maki
3 jaja
3 łyżki śmietany 22%
100g sera gorgonzola
sól
pieprz
2 łyżki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotuj na półtwardo, ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zetrzyj też cukinie. Warzywa wymieszaj w dużej misce razem z jajami, mąką, śmietaną, parmezanem, odrobiną soli i pieprzu. Masę przełóż do żaroodpornego naczynia, wierzch posyp rozdrobniona gorgonzola. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka z łososiem i porem
Składniki:
500g filetu z łososia
białe części z 8 porów
100ml białego wina
400ml śmietanki 30%
2 łyżki maki kukurydzianej
4 jaja
50g orzechów włoskich
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Orzechy zgrilluj na suchej patelni. Białe części porów pokrój w plasterki, przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj białe wino, gotuj na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie wymieszaj jaja ze śmietaną, odrobina soli, pieprzu i mąką. Łososia pokrój w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego połóż warstwę pora, posyp ja grillowanymi orzechami, dodaj łososia. Całość polej masa jajeczną. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"