Zapiekanki. Danie idealne na rodzinny obiad

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Andrzeja Polana, który przygotował zapiekanki. Co powiecie na białą zapiekankę z kurczakiem i fasolą lub słodką makaronową zapiekankę z twarogiem i malinami?

Biała zapiekanka z kurczakiem i fasolą

Składniki:

1op tortilli pszennej

3 piersi z kurczaka

400g ser tarty typu mozzarella

100g masło

100g mąka

Ok 500ml mleka

200ml jogurtu greckiego

2 puszki fasoli białej

Sól, pieprz biały, kminek mielony

2szt Papryki zielonej

2szt dojrzałego avocado

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i zalewamy wrzącym mlekiem. Zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy jogurt grecki. Doprawiamy solą, pieprzem białym i kminkiem. Paprykę pieczemy, pozbawiamy skóry i miksujemy, dodajemy do sosu. Kurczaka gotujemy i rwiemy na drobne kawałki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy pierwszą warstwę z tortilli. Na tortillę wykładamy porcję sosu, fasolę, kurczaka, ser i ponownie tortillę. Wierzch smarujemy sosem, posypujemy suto serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i zapiekamy. Wierzch zapiekanki posypujemy pokrojonym avocado i natką.

Mała zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i kukurydzą

Składniki:

600g mięsa mielonego z szynki

1szt cebuli

Natka pietruszki,

Sól, pieprz, kolendra mielona

100g sera tartego bursztyn

Mięso łączymy z w/w składnikami. Foremki do wypieku muffinów smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy mięsem.

150g ryżu basmati

2szt marchwi

2 łodygi selera naciowego

1 czerwona cebula

Olej do smażenia

3 żółtka

200g sera typu mozzarella

Świeża bazylia

1 puszka pomidorów pelati

Szczypiorek

Przygotowanie:

Pomidory zagotowujemy z 400 ml wody. Doprawiamy solą, pieprzem. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, marchew i seler naciowy. Do przesmażonych warzyw dodajemy surowy ryż, chwilę smażymy i dodajemy partiami gorące pomidory. Kiedy tylko ryż będzie prawie miękki, odstawimy do przestudzenia. Dodajemy ser, bazylię świeżą i żółtka. Mieszamy i ryżem wypełniamy miseczki z mięsa. Posypujemy suto serem pozostałym, kukurydzą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Przed podaniem zapiekanki posypujemy szczypiorkiem.

Słodka makaronowa z twarogiem i malinami

Składniki:

1 op. makaronu spaghetti

100g masła

200g cukru

3 jajka

500g sera twarogowego

150ml śmietanki 30%

Bułka tarta

400g malin mrożonych lub innych owoców

1szt cytryna

Cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli, cukru wanilinowego i skórki z cytryny.Masło ucieramy z połową cukru, dodajemy ser stopniowo, żółtka. Masę łączymy z makaronem, śmietanką i ubitymi białkami z pozostałym cukrem. Wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zapieczenia, podajemy posypane malinami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości