Zapiekanka z mięsem i warzywami czy grillowana kaczka? Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni DDTV przygotowuje potrawy z tofu.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Danie grillowane, smażone czy z piekarnika? Sprawdzone przepisy zdradza Grzegorz Zawierucha. Oto jego ziemniaczana zapiekanka mięsno-warzywna, zapiekanka z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście oraz grillowana kaczka z rukolą i granatem. Którą potrawę wybierasz?

Ziemniaczana zapiekanka mięsno-warzywna

Składniki na ziemniaczana zapiekankę mięsno-warzywną

  • 4 duże ziemniaki
    • 1 cebula
      • 2 pomidory
        • 1 mała zielona papryka
          • 250 g mięsa mielonego wołowego
            • garść zielonych oliwek
              • 2 garści kolendry lub pietruszki
                • sól i pieprz do smaku
                  • 1 łyżeczka kurkumy
                    • 3 łyżki oleju rzepakowego
                      • 3 jajka
                        • Tarty ser żółty

                          Jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę mięsno-warzywną

                          1. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju obsmażamy na złoty kolor ziemniaki pokrojone w talarki. Po chwili je zdejmujemy. Na tej samej patelni obsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dorzucamy mięso mielone. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
                            1. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora (sparzonego bez skóry). Na chwilę przykrywamy patelnię. Na samym końcu dodajemy oliwki i posiekaną kolendrę. Całość zdejmujemy z patelni.
                              1. W miseczce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do całości posiekaną kolendrę. Układamy kolejno na patelni ziemniaki, wcześniej przygotowany farsz, tarty ser, ponownie ziemniaki i całość zalewamy jajkami. Smażymy jeszcze pod przykryciem około 2-3 minuty, aż jajka dobrze się zetną.

                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                Zapiekanka z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście

                                Składniki na zapiekankę z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście

                                • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                  • 1 duża cebula, drobno posiekana
                                    • 3 gałązki tymianku
                                      • 2 ząbki czosnku
                                        • 350g piersi z kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
                                          • 250 g pieczarek
                                            • 300 ml bulionu drobiowego
                                              • 100 g śmietany 36%
                                                • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                  • 100 g jarmużu
                                                    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszane z 1 łyżką zimnej wody
                                                      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                                                        • 1 żółtko
                                                          • sól i pieprz

                                                            Jak przygotować zapiekankę z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście

                                                            1. W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę. Szklimy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Smażymy kolejne 30 sekund. Zwiększamy ogień i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kiedy mięso się lekko zarumieni, dodajemy grzyby pokrojone w plasterki i podsmażamy kolejne 2 minuty.
                                                              1. Następnie dodajemy musztardę, śmietankę oraz bulion, zagęszczamy mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą i gotujemy, aż całość lekko zgęstnieje. Na koniec wrzucamy pokrojony jarmuż i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni C. Ściągamy naczynie z ognia, nakrywamy szczelnie ciastem francuskim i smarujemy żółtkiem jaja. Pieczemy ok. 30 minut, aż ciasto zmieni kolor na złoty.

                                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                  Grillowana kaczka z rukolą i granatem

                                                                  Składniki na grillowaną kaczkę z rukolą i granatem

                                                                  • 1 pierś z kaczki
                                                                    • ½ łyżeczki tymianku
                                                                      • ½ granatu
                                                                        • 4 garście rukoli
                                                                          • 1 pomarańcza
                                                                            • 1 garść orzechów włoskich
                                                                              • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                                                • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                  • skórka z ½ cytryny
                                                                                    • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                                                                      • Sól i pieprz do smaku

                                                                                        Jak przygotować grillowaną kaczkę z rukolą i granatem

                                                                                        1. Pierś z kaczki nacieramy oliwą i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Odkładamy do zamarynowania na 30 minut.
                                                                                          1. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy, aż tłuszcz się wytopi, a skórka będzie złota i chrupiąca. Następnie odwracamy kaczkę i smażymy z drugiej strony (całość ok. 10 minut). Pierś ściągamy z patelni i zawijamy w folię aluminiową do odpoczęcia.
                                                                                            1. Do naczynia wkładamy rukolę, dodajemy segmenty pomarańczy, nasiona granatu oraz posiekane grubo orzechy. Polewamy octem balsamicznym, oliwą, sokiem z cytryny oraz ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy sól i pieprz i całość mieszamy. Na wierzchu układamy cienko pokrojone plastry kaczki. Możemy serwować na zimno.

                                                                                              Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                              Zobacz też:

                                                                                              Przepisy Sebastiana Olmy na dania z botwiną w roli głównej: ravioli, duszona wołowina i wiosenny rosół

                                                                                              Ziemniaki w daniach kuchni włoskiej. Poznaj przepisy na gnocchi, zapiekankę, torcik i pieczone frytki

                                                                                              Begonie, stokrotki, orchidee, róże - te kwiaty można jeść. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej

                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości