Zapiekanka z makaronem i szynką – przepisy

Zapiekanka z makaronem
Audi Santoso / EyeEm / Getty Images
Źródło: EyeEm
Dowiedz się, jak łatwo przyrządzić pyszne danie na obiad. Poniżej znajdziesz 3 przepisy na makaronową zapiekankę z szynką: z groszkiem, z pieczarkami oraz z brokułami.

Zapiekanka makaronowa to wspaniały sposób na wykorzystanie składników, które być może zalegają w naszej lodówce. Szynka, makaron czy mrożone warzywa to składniki, które bardzo często mamy w domu w nadmiarze. Aby przygotować poniższe dania, prawdopodobnie nie musisz nawet wychodzić z domu ani przeznaczać na nie zbyt wiele czasu. Jak podać upieczoną zapiekankę z szynką? Najszybciej i najzdrowiej z prostą sałatką.

Przepis – zapiekanka z makaronem i szynką oraz groszkiem

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Porcje: 6–8

Składniki:

· 3 szklanki makaronu penne,

· 2 szklanki mrożonego groszku (rozmrożonego),

· 6 łyżek masła,

· 3 cebule (drobno posiekane),

· 2 łyżki świeżej pietruszki (posiekanej),

· 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),

· 5 łyżek mąki,

· 3 szklanki mleka,

· 2 szklanki szynki (pokrojonej w kostkę),

· 2 i ½ (ok. 340 g) szklanki sera cheddar,

· na wierzch: 1 i ½ szklanki okruszków chleba*.

Przygotowanie:

1. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem lub olejem.

2. Nagrzej piekarnik do 175°C.

3. W dużym garnku ugotuj makaron penne w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedź w durszlaku i przepłucz gorącą wodą.

4. W dużym garnku lub na patelni rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj cebulę, pietruszkę i czosnek. Gotuj przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj mąkę i mieszając, gotuj jeszcze minutę.

5. Wlej mleko i mieszaj, aż całość się zagęści. Dodaj szynkę i 2 szklanki startego sera. Gotuj, mieszając, aż ser będzie roztopiony, a sos gorący.

6. Do sosu dodaj odcedzony makaron i groszek, mieszając na wolnym ogniu.

7. Całość przełóż do naczynia. Posyp ½ szklanki startego sera.

8. Rozpuść pozostałe 2 łyżki masła i obtocz w nim okruszki, następnie taką warstwą przykryj danie. Posyp startym serem.

9. Piecz przez około 30 minut, aż zapiekanka będzie zarumieniona i pojawiają się pęcherzyki powietrza.

10. Wskazówka: Aby rozmrozić groszek, możesz wrzucić go do garnka z makaronem na ostatnie 2 minuty gotowania. Odcedź makaron razem z groszkiem i przepłucz gorącą wodą.

*Porwij kilka kromek chleba, włóż do robota kuchennego i rozdrabniaj, aż uzyskasz miękkie okruszki. Najlepiej użyć lekko suchy chleb, croissanta lub bułkę. Możesz zamrozić okruszki, aby wykorzystać w kolejnych przepisach.

Przepis – zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Porcje: 5

Składniki:

· 500 g makaronu farfalle (kokardki),

· 50 g masła,

· 200 g małych pieczarek, pokrojonych na pół,

· 1 garść cebuli dymki, drobno posiekanej,

· 50 g mąki uniwersalnej,

· 500 ml mleka,

· 140 g szynki pokrojonej w kostkę,

· 140 g dojrzałego sera cheddar, startego.

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź. Piekarnik nastaw na 200°C.

2. Na dużej patelni podgrzej odrobinę masła, następnie smaż pieczarki przez kilka minut. Pieczarki odstaw, a patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym.

3. Pozostałą ilość masła rozpuść na patelni, następnie dodaj większość cebuli i smaż na średnim ogniu przez minutę. Dodaj mąkę, wymieszaj i smaż minutę, następnie stopniowo zacznij wlewać mleko, aż uzyskasz sos bez grudek. Zwiększ ogień i doprowadź sos do wrzenia, mieszając, aż będzie gęsty. Zdejmij z ognia, wsyp szynkę i większość sera, następnie przypraw.

4. W dużym żaroodpornym naczyniu rozprowadź makaron i pieczarki, następnie zalej sosem i wymieszaj. Posyp resztą sera i cebulą, następnie piecz przez 10 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

Przepis – zapiekanka makaronowa z szynką i brokułami

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Porcje: 6

Składniki:

· 400 g pełnoziarnistego makaronu fusili (świderki),

· 280 g brokułów,

· 1 łyżka oliwy z oliwek,

· 2 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,

· 425 g sosu alfredo*,

· ½ szklanki mleka,

· czarny pieprz,

· 1 szklanka startego sera cheddar.

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Posmaruj oliwą naczynie żaroodporne wielkości około 23x33 cm.

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.

3. Jeśli rozmrażasz brokuły, zrób to w mikrofali i wyjmij, gdy będą się rozpadać na mniejsze kawałki.

4. Na dużej patelni podgrzej oliwę, szynkę smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Dorzuć brokuły i smaż, aż nadmiar wody wyparuje. Wlej sos alfredo i mleko, zamieszaj, przypraw pieprzem i dodaj makaron. Wszystko porządnie wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę.

5. Zawartość patelni przenieś do naczynia, następnie posyp serem cheddar. Piecz około 30 minut, aż zapiekanka będzie gorąca, a ser się przyrumieni.

*Jak zrobić sos alfredo:

Składniki:

· 1 szklanka gęstej śmietany,

· ½ szklanki masła,

· 1 ząbek posiekanego czosnku,

· 2 szklanki startego parmezanu,

· ½ łyżeczki soli,

· ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Wrzuć śmietanę i masło na patelnię i duś przez chwilę na średnim ogniu. Następnie dodaj czosnek i zostaw na pół minuty. Zdejmij z ognia i dodaj parmezan, sól i pieprz. Mieszaj, aż ser całkowicie się roztopi, a sos będzie gładki i kremowy.

Zobacz film: Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

podziel się:

Pozostałe wiadomości