Przepisy kulinarne

Zapiekane ziemniaki, Andrzej Polan i Fit Lovers

W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorzy akcji Mistrz Smaku Pamela Stefanowicz i Mateusz Janusz, znani w Internecie jako Fit Lovers, oraz Andrzej Polan zabrali się za gotowanie ziemniaków. Razem przygotowali: ziemniaki pieczone w pomidorach z serami, ziemniaki z brukselką i kurczakiem oraz zapiekankę z ziemniaków i jarmużu.

Ziemniaki pieczone w pomidorach z serami

Składniki:
8 większych ziemniaków
2 passaty pomidorowej
1 cebula
Musztarda francuska Prymat
150 g sera żółtego
150 g sera lazur
150 g ser mozzarella
200 g szynki wędzonej 
100 g sera typu bursztyn
Szczypiorek, koperek
Sól Prymat, pieprz kolorowy Prymat

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo, studzimy i przekrawamy wzdłuż.
Łyżką wydrążamy środki, przekładamy do miski.
Na patelni przesmażamy pokrojoną drobno szynkę, dodajemy na koniec szczypiorek i przekładamy do ziemniaków.
Dodajemy wszystkie sery, mieszamy.
Farszem wypełniamy ziemniaki.
Cebulę przesmażamy w rondlu, dodajemy passatę i zagotowujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą.
Wylewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładamy ziemniaki i wstawiamy do pieczenia.

Ziemniaki z brukselką i kurczakiem

Składniki:
1 kurczak
1 kg brukselki
100 g masła
1 kg ziemniaka
2 cebule czerwone
Koper
400 ml śmietanki 36%
Sól, pieprz
Kminek mielony Prymat,gałka muszkatołowa Prymat

Przygotowanie:
Kurczaka wstawiamy do wody, dodajemy 2-3 łyżki soli i odstawiamy na noc.
Kurczaka dzielimy na małe kawałki, oprószamy pieprzem i obsmażamy na maśle na złoty kolor.
Na maśle ze smażenia kurczaka obsmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cebulę.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładamy podsmażone ziemniaki i brukselkę.
Zalewamy śmietaną, doprawiamy kminkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż mięso, ziemniaki będą miękkie.

Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu

Składniki:
1 kg ziemniaków
200 g jarmużu
3 cebule białe
Tymianek Prymat
Liście laurowe Prymat
Sól, pieprz
Koperek
1 l mleka
Masło klarowane

Składniki:
Ziemniaki umyte kroimy w cienkie plastry.
W rondlu na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone ziemniaki.
Dodajemy liście laurowe, tymianek, sól i pieprz do smaku.
Kiedy ziemniaki delikatnie zaczną nam się przyrumieniać, dodajemy jarmuż, chwilę jeszcze smażymy i zalewamy gorącym mlekiem.
Dociskamy wierzch i wstawiamy do pieczenia do momentu aż wierzch będzie miał ładny złoty kolor.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
79
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0