Przed nami obchody 4 czerwca, za nami rocznica 30-lecia obrad okrągłego stołu. Dziś Kasia Bosacka przedstawi menu wolności, którego podstawą były pomidorowa z ryżem, eskalopki, galaretka z kurczaka, a Andrzej Polan pokaże najlepsze przepisy na klasyki z lat 80. 90.Zobacz też: Jak obniżyć cholesterol? Dieta i produkty obniżające cholesterol >>>
Salceson z indyka, chrzanowa seta, octowe pomidory
Składniki:
- 500 g goleń z indyka
- 500 g fileta z indyka
- 500 g nogi z indyka
- włoszczyzna młoda
- lubczyk
- kolendra, kminek, gałka muszkatołowa, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy po 1 łyżeczce zmielone
- 3 łyżki żelatyny
Mięso gotujemy w wodzie zakrywającej tylko wszystko w garnku zaczynając od zimnej, z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i włoszczyzny. Jako pierwsze wyjmujemy kawałki piersi z indyka, w następnej kolejności kiedy mięso będzie odchodzić od kości nogi z indyka i na końcu golenie. Wystudzone mięso z piersi mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy pokrojone na kawałki mięso z nóg indyka, i całe kawałki goleni. Dodajemy przyprawy, 1.5 szkl rosołu ale wymieszanego z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy, sprawdzamy stopień doprawienia, a następnie umieszczamy w rękawie foliowym. Dociskamy deską i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- chrzan tarty ze słoika naturalny
- woda z ogórków kiszonych
- koperek
Chrzan odciskamy przez ściereczkę, łączymy sok z sokiem z ogórków kiszonych, doprawiamy koperkiem. Schładzamy koniecznie.
- 6 szt pomidory koktajlowe na gałązkach
- 300 ml ocet spirytusowy
- 1 l woda gotowana
- gorczyca, pieprz, ziele angielskie
- 1.5 łyżki sól
- 1,5 łyżki cukier
- świeża bazylia
- cebula dymka
W gorącej wodzie z dodatkiem octu, zaparzamy przyprawy i pomidory na gałązkach oraz cebulę dymkę i bazylię.
Zalewajka, kurki grzanka i jajka
Składniki:
- 1 kg ziemniak młody pokrojony w plastry
- 2 szt cebula
- 500 ml Zakwas do żurku nie mieszany
- śmietanka 36% 250 ml
- majeranek świeży
- 300 g kurki mrożone
- loperek
- olej
Ziemniaki przesmażamy na oleju wraz z cebulą, zalewamy woda, gotujemy do momentu aż prawie będą się rozsypywać. Dodajemy zakwas ale tylko klarowną jego część, doprawimy solą, pieprzem. na koniec dodajemy śmietankę.
- pieczywo rustykalne
- 4 jajka
- masło klarowane
Pieczywo w kroimy na kromki, w środku wycinamy kółka, smażymy na maśle na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i wbijamy jajka. Sadzimy jajka w towarzystwie pieczywa do momentu aż białko się zetnie. Posypujemy koperkiem, pieprzem i solą, na pozostałym tłuszczu smażymy kurki bardzo krótko i posypujemy grzanki z jajkami. Jeszcze spora ilość koperku, majeranku i gotowe.
Schab wędzony ze sklepu komercyjnego, łazanki, kapusta młoda, lubczyk
Składniki:
- 1200 g schab wędzony w kawałku
- 3 jabłka
- 2 cytryny
- 2-3 cebule przesmażone w kawałkach
- liść laurowy, ziele angielskie,
Wodę zagotowujemy, zalewamy schab, dodajemy przesmażoną cebulę, połówki cytryn, jabłek i przyprawy. Foliujemy i wstawiamy do piekarnika, temp. 160 stopni, około 1 godziny
- 1 kapusta młoda
- 2-3 szt cebula
- 150 g słonina
- koper, lubczyk
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Kapustę szatkujemy zasalamy, wygniatamy i odstawiamy, kiedy zmięknie odciskamy, płuczemy pod bieżącą wodą. Słoninę kroimy w kostkę i przesmażamy na skwarki chrupiące, dodajemy opłukaną i odciśniętą kapustę. Przyprawy i dusimy do miękkości.
- 1 opakowanie makaronu na lasagne
- 4 oscypki małe
Makaron gotujemy, kroimy w grubą kostkę jak gigantyczne łazanki.
Gotową kapustę łączymy z łazankami, tartym oscypkiem, raz jeszcze sprawdzamy smak i podajemy do miękkiego schabu.
Rurka z kremem i truskawki
Składniki:
- 2.5 szkl mąka pszenna
- 200 g masło
- 1 szkl. śmietana gęsta
- 2 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, owijamy folią i odstawiamy aby odpoczęło. Po godzinie rozwałkowujemy, kroimy na paski, owijamy foremki do rurek posmarowane masłem, smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 190 stopni, pieczemy az rurki staną się złote.
- 500 ml śmietanka 36% z lodówki
- 250 g mascarpone
- cukier wanilinowy
- 2 kg truskawka
- mięta
- cytryna
Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem wanilinowym na puch, wypełniamy rurki. Truskawki obieramy, część miksujemy, pozostałe kroimy na kawałki. dodajemy mięte, skórkę z cytryny. Rurki podajemy na sosie truskawkowym.
Więcej:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"