Agnieszka Cegielska o zaletach czosnku: "Boją się go wirusy, bakterie, a nawet wampiry"

Oprócz specyficznego zapachu i walorów smakowych, czosnek ma również mnóstwo wartości odżywczych. Z tego powodu warto każdego dnia dodawać go do przygotowywanych potraw. Supermocą tej rośliny jest allicyna - powiedziała pasjonatka zdrowego odżywiania, Agnieszka Cegielska.

Czosnek tradycyjny - właściwości

Czosnek to prawdziwa skarbnica korzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Zawiera flawonoidy, aminokwasy, saponiny, witaminy A, C, B1, B2, PP oraz składniki mineralne (m.in. potas, wapń i magnez). Cennym składnikiem czosnku są olejki eteryczne, natomiast supermocą tej rośliny jest allicyna, która posiada właściwości bakteriobójcze.

Uwalnia się ona w momencie, kiedy obierzemy, pokroimy czosnek i poczekamy do 10 minut

- powiedziała Agnieszka Cegielska.

W składzie czosnku wyróżnić należy również kwas pirogronowy, salicynę i fitosterole. Oprócz tego zawiera on ajoeny, które stosowane są jako środek bakteriostatyczny. Mają też właściwości antykrzepliwe i antybiotyczne oraz zdolność obniżania cholesterolu.

Czosnek tradycyjny - jak jeść?

Czosnek w wersji surowej zachowuje pełnię swoich zdrowotnych właściwości. Niestety, jest dość ciężkostrawny i wiele osób odczuwa dyskomfort po jego spożyciu. Rozwiązaniem w takim przypadku jest obróbka termiczna.

Wystarczy wrzucić go dosłownie na dwie minuty na ciepłe masło klarowane. On delikatnie podprażony już będzie delikatniejszy do strawienia

- tłumaczyła dziennikarka.

Jeżeli natomiast ktoś źle znosi zapach czosnku, to wystarczy połączyć go z pietruszką.

Zawsze jednak należy pamiętać, że w przypadku spożywania tej rośliny wskazany jest umiar. W trakcie posiłku można spożywać maksymalnie dwa ząbki.

Jaki czosnek wybrać?

Na rynku dostępny jest czosnek tradycyjny pochodzący z Polski oraz z Chin. Agnieszka Cegielska gorąco namawia, aby wybierać ten rodzimy, ponieważ azjatycki rośnie na glebach, które są przemysłowe i zanieczyszczone m.in. metalami ciężkimi i - jak powiedziała - "nie ma nic wspólnego z czosnkiem".

Czosnek niedźwiedzi - właściwości

Ciekawą alternatywą może być czosnek niedźwiedzi, którego właściwości również są liczne. Poprawia trawienie, działa przeciwbakteryjnie oraz pozwala na szybkie i łagodne usuwanie nadmiaru toksyn z organizmu. Działa leczniczo na cały układ sercowo-naczyniowy, tym samym zapobiega poważnym chorobom, takim jak zawał czy atak serca.

Jest łagodniejszy w smaku

- dodała Agnieszka.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości