Anna Starmach zainspirowana obrazem abstrakcjonisty Wassily'a Kandinskiego "Color Study of Squares", w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na zawijańce - rolady, kajzerki i kulki ryżowe.Ciastka z czereśniami i ananasem
Składniki:
1 opak. ciasta francuskiego
1 ananas
0,5 szklanki brązowego cukru
garść czereśni
Przygotowanie:
Ananasa obierz, pokrój w plastry (ok. 1,5cm grubości). Za pomocą łyżeczki lub nożyka wytnij twardy środek. Plastry ułóż na rozłożonym cieście. Wycinaj okręgi o centymetr większe od owoców. Nadmiar ciasta przyklej do ananasa. Całość obsyp cukrem. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut, aż nabiorą ładnego brązowego koloru. W środki upieczonych ciastek włóż czereśnie. Smacznego!
Vol - au - vent z truskawkami i budyniem
Składniki:
700 g truskawek
500 ml mleka
4 łyżki cukru pudru
2 opak. budyniu waniliowego
2 opak. ciasta francuskiego
1 jajo
świeża mięta
połówka cytryny
Przygotowanie:
Potrzebujesz dwóch szklanek o różnych średnicach. Na początku za pomocą szklanki/naczynia o większej średnicy wytnij z ciasta okręgi. W połowie z nich wytnij mniejsze okręgi, używając drugiej mniejszej szklanki. Całe okręgi posmaruj rozbełtanym jajem i przykryj je okręgami z wyciętym środkiem. Ciastka przełóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudź. Budyń przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, ale użyj tylko połowy mleka. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem, truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Do środków w cieście francuskim nałóż łyżkę budyniu i porcję truskawek, całość polej cytrynowym lukrem i udekoruj świeżą miętą.
Kajzerki z jajkiem i szczypiorkiem
Składniki:
4 kajzerki
Szczypiorek
Pietruszka
4 jajka
Sól, pieprz
1 łyżka tartego parmezanu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Od bułek odkrój wierzch, a następnie wydrąż środek (tylko nie przedziuraw spodu!).
W każdej bułce umieść 1 rozbite jajko, posyp je solą, pieprzem, dodaj odrobinę masła, szczypiorku, pietruszki i śmietany. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika (to zależy jaką konsystencje jajka chcesz otrzymać), przed podaniem posyp parmezanem.
Sycylijskie kulki ryżowe
Składniki:
500g ryżu Arborio
2 jajka
200g mozarelli
200g włoskiego salami
Sól, pieprz
100g tartego parmezanu
300ml wody
200g mąki
Sól, pieprz
Bułka tarta
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wystygnie dopraw go do smaku, dodaj jajka, tarty parmezan, drobno pokrojone salami, dokładnie wymieszaj. Z ryżowego farszu lep placuszki (nie większe od dłoni) na środku każdego z nich połóż kilka kawałków wcześniej pokrojonej mozarelli. Mąkę wymieszaj z wodą oraz odrobiną soli. W tak przygotowanym cieście maczaj każda kulkę a następnie obtaczaj ją w bułce tartej. Panierowane kulki smaż na złoty kolor w oleju, nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
Kolorowa rolada szpinakowa
Składniki:
500 g szpinaku
250 g serka kremowego
200 g wędzonego łososia
4 jaja
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
Pieprz
sól
Przygotowanie:
Szpinak posiekaj, a następnie wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Po minucie przełóż szpinak na sitko, odsącz z nadmiaru wody. Oddziel żółtka od białek. Te pierwsze wymieszaj ze szpinakiem, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Białka ubij i wymieszaj ze szpinakiem, przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ściągnij omlet z blachy, delikatnie odklej papier. Serek wymieszaj z curry, dopraw do smaku. Na zielonym spodzie rozsmaruj żółty serek, równomiernie rozłóż plastry łososia. Zwiń całość w zgrabna roladkę, zwiń ja w papier który używałeś do pieczenia i wstaw na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"