Zakazane kanapki!

Anna Nowak-Ibisz
Anna Nowak-Ibisz
Czy można trafić na dywanik do dyrektora szkoły za ... drugie śniadanie? Okazuje się, że można! Zobacz za jakie kanapki Anna Nowak-Ibisz została wezwana do szkoły!

Kanapka rybka

Składniki:

10 kromek pieczywa żytniego

200g wędzonego pstrąga

4 czerwone papryki

szczypior

koperek

sałata masłowa

200g białego sera

50ml gęstego jogurtu

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Paprykę smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika, po upieczeniu obieramy ze skóry Pstrąga miksujemy lub siekamy bardzo drobno. Do białego sera dodajemy rybę, szczypiorek posiekany, koperek, troszeczkę jogurtu i sok z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Kromki chleba smarujemy delikatnie masłem, układamy liście sałaty masłowej, pastę rybną i fileciki z papryki. Przykrywamy drugą kromką, dociskamy. Foremką w kształcie rybki wycinamy kanapki rybki.

Kanapka z pieczoną cielęciną ogórkiem kiszonym i jajkiem

Składniki:

1kg cielęciny

200g masła

10 kromek chleba graham

pieprz

sól

tymianek

szczypiorek

bakłażan

4 kiszone ogórki

4 jajka

2 łyżki majonezu

1 łyżka chrzanu

natka pietruszki

bazylia

folia aluminiowa

oliwa

Przygotowanie:

Cielęcinę doprawiamy solą, pieprzem, obkładamy plastrami masła, świeżym tymiankiem. Tak przygotowaną owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni na około 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia i kroimy na plastry. Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce, bakłażana przekrawamy na pół, posypujemy solą, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu wyjmujemy miąższ i dodajemy do jajek. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i również dodajemy do jajek. Jeszcze majonez, chrzan, pieprz, sól, natka, bazylia, szczypiorek i pasta gotowa. Na kromki pieczywa kładziemy odważnie powstałą pastę, na to plastry cielęciny i raz jeszcze pasta. Przykrywamy drugą kromką pieczywa.

Sałatka z indykiem pieczonym, kukurydzą i żurawiną

Składniki:

indyk filet

2 cm świeżego imbiru

100g masła

pieprz

sól

3 kolby kukurydzy lub puszka kukurydzy

200g suszonej żurawiny

200g zielonych winogron bez pestek

200g białego sera grani

2 łyżki majonezu

łyżka ketchupu

natka pietruszki

Przygotowanie:

Indyka dokładnie oprószamy solą, pieprzem, startym imbirem. Obkładamy masłem i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku 150 stopni około 45 minut. upieczonego indyka schładzamy i kroimy w kostkę. Kukurydzę w kolbach gotujemy w wodzie z dodatkiem masła, soli oraz cukru około 10 minut. ścinamy ziarna od kolby i dodajemy do indyka. Następnie dodajemy suszoną żurawinę, winogrona i przepłukane na sicie drobinki białego sera. Majonez łączymy z ketchupem, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Mieszamy wszystkie składniki z powstałym sosem.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

4 marchewki

5-6 jajek

1,5 szklanki cukru

2 szklanki mąki

cynamon

goździki

kardamon

1 łyżeczka sody

szczypta soli,

100g masła

2 szt. białego, kremowego serka

Mus marchewkowo-jabłkowy

Przygotowanie:

Marchew ścieramy na drobnej tarce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy, marchew, sodę, mąkę, cynamon, posiekane goździki, kardamon. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około 50 minut. masło ucieramy, dodajemy serek i mus do smaku. Wierzch upieczonego ciasta smarujemy kremem i gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości