Materiał promocyjny

Zainspirowała go kuchnia francuska

W naszej kuchni gościmy Adama Czapskiego, uczestnika 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko". Inspirację kulinarną czerpał z kuchni francuskiej.

ZUPA KREM Z SELERA "Creme de celeri"

Składniki:

400 g korzenia selera

2 szalotki

1 ząbek czosnku

100 ml wina białego wytrawnego

500 ml bulionu warzywnego

250 m gęstej, kwaśnej śmietany

łyżeczka masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Starty seler, szalotki i czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy bulion i wino, wszystko gotujemy pół godziny. Następnie miksujemy dodając śmietanę. Przecieramy przez drobne sitko i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

ROLADA WOŁOWA Z ZIOŁAMI "Boeuf aux herbes aromatiques"

Składniki:

1/2 kg polędwicy wołowej

makaron tagliatelle

2 cukinie

1 duża marchew

pietruszka, rozmaryn, tymianek, szałwia, oregano

100 ml wina czerwonego wytrawnego

100 ml wina "porto"

150 ml bulionu wołowego

musztarda

parmezan

cukier

łyżka mąki ziemniaczanej

masło

sól, pieprz

Przygotowanie:

Polędwicę wołową nacieramy musztardą i ziołami, następnie obsmażamy na patelni. Kładziemy mięso do brytfanny, dodajemy wino wytrawne, wino "porto" i bulion. Wkładamy do piekarnika na 35 minut / temp. 150 stopni. Po upieczeniu mięso zawijamy w folię aluminiową. Karmelizujemy na patelni łyżkę cukru, dodajemy sos z pieczenia i redukujemy do połowy. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie i marchew tniemy na wstążki. Razem z wcześniej ugotowanym makaronem tagliatelle, podsmażamy warzywa na patelni z odrobiną masła. Doprawiamy solą i pieprzem.

NALESNIKI W POMARAŃCZACH "Les crepes avec l`orange"

Składniki:

1/8 l mleka

60 g śmietany

75 g maki

szczypta soli

miąższ z laski wanilii

1 jajko

2 żółtka

tłuszcz do smażenia

Sos pomarańczowy:

100 g cukru

50 g masła

sok z pięciu świeżych pomarańczy

40 g likieru pomarańczowego ("COINTREAU")

Przygotowanie:

Składniki na naleśniki należy wymieszać i odstawić na ok. 15 min. Karmelizujemy cukier na patelni, a nstępnie dodajemy masło. Po rozpuszczeniu masła, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i gotujemy, aż karmel połączy się z sokiem. Następnie dodajemy likier i próbujemy :) (sos nie powinien być zbyt słodki; można dodać trochę soku z kartonu, według smaku). Gotowy sos odstawiamy z ognia. Z ciasta wcześniej przygotowanego smażymy naleśniki i składamy je w trójkąty. Podgrzewamy sos, wkładamy gotowe naleśniki do sosu i chwilę gotujemy, tak aby naleśniki nasiąkły. Układamy na talerzu i podajemy z lodami waniliowym.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości