Przepisy kulinarne

Zainspirowała go kuchnia francuska

W naszej kuchni gościmy Adama Czapskiego, uczestnika 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko". Inspirację kulinarną czerpał z kuchni francuskiej.

ZUPA KREM Z SELERA "Creme de celeri"

Składniki:
400 g korzenia selera
2 szalotki
1 ząbek czosnku
100 ml wina białego wytrawnego
500 ml bulionu warzywnego
250 m gęstej, kwaśnej śmietany
łyżeczka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Starty seler, szalotki i czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy bulion i wino, wszystko gotujemy pół godziny. Następnie miksujemy dodając śmietanę. Przecieramy przez drobne sitko i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

ROLADA WOŁOWA Z ZIOŁAMI "Boeuf aux herbes aromatiques"

Składniki:
1/2 kg polędwicy wołowej
makaron tagliatelle
2 cukinie
1 duża marchew
pietruszka, rozmaryn, tymianek, szałwia, oregano
100 ml wina czerwonego wytrawnego
100 ml wina "porto"
150 ml bulionu wołowego
musztarda
parmezan
cukier
łyżka mąki ziemniaczanej
masło
sól, pieprz

Przygotowanie:
Polędwicę wołową nacieramy musztardą i ziołami, następnie obsmażamy na patelni. Kładziemy mięso do brytfanny, dodajemy wino wytrawne, wino "porto" i bulion. Wkładamy do piekarnika na 35 minut / temp. 150 stopni. Po upieczeniu mięso zawijamy w folię aluminiową. Karmelizujemy na patelni łyżkę cukru, dodajemy sos z pieczenia i redukujemy do połowy. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie i marchew tniemy na wstążki. Razem z wcześniej ugotowanym makaronem tagliatelle, podsmażamy warzywa na patelni z odrobiną masła. Doprawiamy solą i pieprzem.

NALESNIKI W POMARAŃCZACH "Les crepes avec l`orange"

Składniki:
1/8 l mleka
60 g śmietany
75 g maki
szczypta soli
miąższ z laski wanilii
1 jajko
2 żółtka
tłuszcz do smażenia
Sos pomarańczowy:
100 g cukru
50 g masła
sok z pięciu świeżych pomarańczy
40 g likieru pomarańczowego ("COINTREAU")

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki należy wymieszać i odstawić na ok. 15 min. Karmelizujemy cukier na patelni, a nstępnie dodajemy masło. Po rozpuszczeniu masła, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i gotujemy, aż karmel połączy się z sokiem. Następnie dodajemy likier i próbujemy :) (sos nie powinien być zbyt słodki; można dodać trochę soku z kartonu, według smaku). Gotowy sos odstawiamy z ognia. Z ciasta wcześniej przygotowanego smażymy naleśniki i składamy je w trójkąty. Podgrzewamy sos, wkładamy gotowe naleśniki do sosu i chwilę gotujemy, tak aby naleśniki nasiąkły. Układamy na talerzu i podajemy z lodami waniliowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
58
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0