W naszej kuchni gościmy Adama Czapskiego, uczestnika 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko". Inspirację kulinarną czerpał z kuchni francuskiej.
ZUPA KREM Z SELERA "Creme de celeri"
Składniki: 400 g korzenia selera 2 szalotki 1 ząbek czosnku 100 ml wina białego wytrawnego 500 ml bulionu warzywnego 250 m gęstej, kwaśnej śmietany łyżeczka masła sól, pieprz
Przygotowanie: Starty seler, szalotki i czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy bulion i wino, wszystko gotujemy pół godziny. Następnie miksujemy dodając śmietanę. Przecieramy przez drobne sitko i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
ROLADA WOŁOWA Z ZIOŁAMI "Boeuf aux herbes aromatiques"
Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej makaron tagliatelle 2 cukinie 1 duża marchew pietruszka, rozmaryn, tymianek, szałwia, oregano 100 ml wina czerwonego wytrawnego 100 ml wina "porto" 150 ml bulionu wołowego musztarda parmezan cukier łyżka mąki ziemniaczanej masło sól, pieprz
Przygotowanie: Polędwicę wołową nacieramy musztardą i ziołami, następnie obsmażamy na patelni. Kładziemy mięso do brytfanny, dodajemy wino wytrawne, wino "porto" i bulion. Wkładamy do piekarnika na 35 minut / temp. 150 stopni. Po upieczeniu mięso zawijamy w folię aluminiową. Karmelizujemy na patelni łyżkę cukru, dodajemy sos z pieczenia i redukujemy do połowy. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie i marchew tniemy na wstążki. Razem z wcześniej ugotowanym makaronem tagliatelle, podsmażamy warzywa na patelni z odrobiną masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
NALESNIKI W POMARAŃCZACH "Les crepes avec l`orange"
Składniki: 1/8 l mleka 60 g śmietany 75 g maki szczypta soli miąższ z laski wanilii 1 jajko 2 żółtka tłuszcz do smażenia Sos pomarańczowy: 100 g cukru 50 g masła sok z pięciu świeżych pomarańczy 40 g likieru pomarańczowego ("COINTREAU")
Przygotowanie: Składniki na naleśniki należy wymieszać i odstawić na ok. 15 min. Karmelizujemy cukier na patelni, a nstępnie dodajemy masło. Po rozpuszczeniu masła, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i gotujemy, aż karmel połączy się z sokiem. Następnie dodajemy likier i próbujemy :) (sos nie powinien być zbyt słodki; można dodać trochę soku z kartonu, według smaku). Gotowy sos odstawiamy z ognia. Z ciasta wcześniej przygotowanego smażymy naleśniki i składamy je w trójkąty. Podgrzewamy sos, wkładamy gotowe naleśniki do sosu i chwilę gotujemy, tak aby naleśniki nasiąkły. Układamy na talerzu i podajemy z lodami waniliowym.