W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystuje wielkanocne resztki jedzenia. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Wypróbujecie? Drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
120 ml mleka
20 g drożdży
80 g masła
2 żółtka
2 jajka
Masa jajeczna:
6-8 jajek ugotowanych na twardo
Gęsta śmietana do podania
2 pęczki szczypiorku
1 łyżka musztardy
Sól i pieprz
Olej
Sposób przygotowania:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać roztrzepane jajka i żółtka i rozpuszczone masło, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, przełożyć na lekko obsypany blat. Zagnieść 2-3 minuty, jeśli ciasto będzie się kleić podsypać lekko mąką. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jajka. Dodać posiekany szczypiorek, musztardę przyprawić solą i duża ilością pieprzu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, lekko rozwałkować nakładać po łyżce farszu, zlepić dokładnie formując podłużny pieróg. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzać olej i smażyć pierogi na złoty kolor.
Zapiekanka z pieczeni
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g poświątecznej pieczeni
1-2 kiełbasy białe-opcjonalnie
lub
200 g szynki-opcjonalnie
300 ml śmietany 30%
2 pęczki pietruszki
2 marchewki
2-3 ziemniaki
Sól i pieprz
3 pory
1 jajko
Olej
Sposób przygotowania:
Por drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać starte na tarce marchewki. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę lub szynkę w kostkę. Pieczeń porwać na mniejsze kawałki i dodać do garnka. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki dodać do garnka. Całość zalać śmietaną i gotować aż ziemniaki będą w połowie ugotowane. Wszystko dobrze przyprawić sola i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać i przelać do płaskiego naczynia do zapiekania. Ciasto ułożyć na wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem. Nożem zrobić kilka nacięć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 20 minut.
Bajaderka
Składniki:
około 500 g czerstwego ciasta
około 20-30 mrożonych wiśni
200 ml śmietany 30%
200 g bakalii
50 ml rumu
Kakao
Sposób przygotowania:
Ciasto pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w śmietanie wymieszanej z rumem. Następnie mocno rozdrobnić (jeśli masa jest za sucha dolać odrobinę śmietany). Do masy dodać drobno posiekane bakalie i wymieszać. Masę podzielić na 20-30 części. Z każdej uformować kulkę, do środka każdej wcisnąć wiśnię i obtoczyć w kakao.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"