Z pomarańczami: krewetki, babeczki i budyń jaglany. Pyszne dania od Ani Starmach i Jagody Misztal

Jednym, tak jak Marcinowi Prokopowi, pomarańcze kojarzą się z jesienią i zimą. Innym, jak Ani Starmach - z latem. Jak wykorzystać te cudownie pomarańczowe cytrusy w kuchni? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, Jagoda Misztal i pomarańcze w niecodziennych odsłonach. Wypróbujcie ich przepisy na: budyń jaglany z pomarańczami, krewetki z cytrusami, kruchą tatę z pomarańczami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, i pomarańczowe babeczki.

Pomarańczowe babeczki

Składniki:

200 g mąki

200 g cukru

200 g masła

4 jajka

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżka skórki kandyzowanej pomarańczowej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Skórka z połówki pomarańczy + cukier puder i sok z pomarańczy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.

Masło rozpuść w małym rondelku.

Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok.

W misce utrzyj jajka z cukrem (mikserem lub rózgą).

Dodaj cukier waniliowy, sok i skórkę.

Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto przekładaj do małych silikonowych foremek (takich jak na muffinki), wypełniając trzy czwarte foremki (ciastka znacznie urosną podczas pieczenia).

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-17 minut.

Gotowe babeczki możesz podać z lukrem pomarańczowym

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

6 pomarańczy

200 g cukru

200 ml wody

Przygotowanie:

Dokładnie umyj i obierz pomarańcze.

Od skórek odkrój ich białą warstwę (jest gorzka).

Tak przygotowaną skórkę pokrój w cienkie paseczki.

Wrzuć je na wrzątek i gotuj przez kwadrans, a następnie odcedź.

Z powrotem przełóż je do garnka, dodaj taką samą ilość wody oraz cukru (np. szklankę wody i szklankę cukru), i gotuj na małym ogniu aż syrop znacznie zgęstnieje, a skórka będzie odpowiednio miękka.

Przelej ją do słoika razem z syropem, szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.

Krucha tata z pomarańczami

Składniki:

150 g mąki pszennej

60 g mielonych migdałów

120 g masła

1 żółtko

50 g cukru pudru

200 g konfitury pomarańczowej

2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj.

Schładzaj w lodówce, po 30 minutach rozwałkuj, przełóż do formy, piecz 40 minut, po wystudzeniu pokryj konfiturą, udekoruj płatkami migdałów.

Krewetki z cytrusami

Składniki:

400 g surowych krewetek

1 cytryna

Sok z limonki

2 pomarańcze

1 mango

1 papryczka chili

1 awokado

Pęczek kolendry

1 papryczka chili

2 łyżki oliwy

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki posól i zgrilluj na patelni.

Następnie zalej sokiem z limonki i 1 pomarańczy, dodaj chili.

Po 15 minutach krewetki są już zamarynowane.

Wtedy połącz je z pokrojonym mango, awokado, pomarańczą, cytryną, dodaj kolendrę, dopraw do smaku.

Budyń jaglany z pomarańczami

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 i 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)

1/2 szklanka soku pomarańczowego

1 banan 

1 łyżka orzechów włoskich

1 łyżka płatków migdałów

1 łyżka owoców goji

1 pomarańcza

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Kaszę umieść na sitku i przepłucz ciepłą wodą.

Gotuj około 10-15 minut w szklance mleka.

Orzechy podpraż na patelni, grubo posiekaj.

Pomarańczę wyfiletuj (obierz tak aby cząstki pomarańczy nie miały białych błon).

Do blendera kielichowego wrzuć obranego banana, sok pomarańczowy, podgrzaną resztkę mleka i ugotoawaną jaglankę, wszystko zmiksuj.

Powstały budyń przełóż do miseczek.

Dodaj cząstki pomarańczy, miód, orzechy i migdały oraz owoce goji.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości