W kuchni Dzień Dobry TVN Maia Sobczak, autorka bloga "Qmam kasze", przygotowała kilka potraw z kaszą w roli głównej. Przekonajcie się, jak smakuje kremowy mus migdałowy z różanym jabłkiem, sałatka ze świeżego szpinaku z sosem gruszkowym, kasza gryczana z czerwoną cebulą, kolendrą, kiełkami fasoli mung i czarnym sezamem oraz kasza w buraczano-jabłkowym towarzystwie. Skąd ta miłość do kaszy? Kremowy mus migdałowy z różanym jabłkiem
Składniki:
1 jabłko
szczypta płatków róży
1 suszona śliwka
1/2 suszonej figi
garść migdałów (namoczonych)
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
1 i 1/2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
kilka kropli cytryny i pomarańczy
kieliszek wody
1 filiżanka mleka migdałowego
Przygotowanie:
Zaczynam od musu jabłkowego. Do rondelka wsypuję garść suszonych płatków róży, dodaję 1 pokrojone na niewielkie kawałki jabłko, mieszam i duszę pod przykryciem. Dodaję odrobinę cynamonu i kardamonu, kieliszek wody i kilka kropli cytryny. Podduszam jeszcze chwilę i odstawiam na bok. Następnie do wysokiego naczynia wkładam garść namoczonych w ciepłej wodzie (około 40 stopni) migdałów, suszoną śliwkę i figę. Dodaję filiżankę mleka migdałowego, ugotowaną kaszę jaglaną, szczyptę cynamonu, szczyptę kardamonu, odrobinę zimnej wody, kilka kropli pomarańczy i wszystko razem blenduję około 10 minut. Czas jest potrzebny do uzyskania delikatnej, kremowej konsystencji. Gotowy mus przekładam do małych kokilek lub kieliszków i dekoruję musem jabłkowym z płatkami róży. Zapachem kusi już z daleka.
Sałatka ze świeżego szpinaku z sosem gruszkowym
Składniki:
1 duża gruszka
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz kolorowy
sos sojowy tamari
duża garść szpinaku
średni kubek ugotowanej kaszy pęczak
1 średnia cebula cukrowa
5 pomidorków cherry
szczypta różowej soli
świeży bazylia
kilka kropli cytryny
łyżka oliwy
Przygotowanie:
Szpinak ekologiczny, pomidory myję i zostawiam na durszlaku. Obieram gruszkę i wycinam z niej gniazda nasienne. Do wyższego naczynia wrzucam kilka listków bazylii, pokrojoną gruszkę, łyżkę oliwy z oliwek, ząbek czosnku, trochę świeżo mielonego pieprzu, odrobinę różowej soli i kilka kropli cytryny. Miksuję za pomocą blendera. Mam już gotowy sos.
Szpinak układam na talerzu, dodaję ugotowany pęczak, poszatkowaną cebulę cukrową (można ją wcześniej podgrzać lub przygotować na grillu), doprawiam kolorowym pieprzem i odrobiną sosu tamari, dodaję pokrojone pomidorki i wszystko polewam przygotowanym sosem gruszkowym. Najlepiej smakuje podane od razu.
Kasza gryczana z czerwoną cebulą, kolendrą, kiełkami fasoli mung i czarnym sezamem
Składniki:
szklanka kaszy gryczanej nie palonej
garść kiełków fasoli mung
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
szczypior gruby
pieprz świeżo mielona
szczypta różowej soli
cząber, lubczyk, gorczyca, kozieradka (szczypta)
kieliszek sosu sojowego Tamari
łyżka masła lub oleju kokosowego
szczypta czarnego sezamu
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną przepłukuję na sicie, podprażam i gotuję w proporcji 1:2, aż wchłonie całą wodę.
W tym czasie kroję cebulę, czosnek i wrzucam na suchą patelnię. Dodaję cząber, lubczyk, gorczycę i świeżo mielony kolorowy pieprz. Smażę około 5 minut, często mieszając. Następnie szczypta różowej soli, garść kiełków fasoli mung i kaszę gryczaną. Podsmażam wszystko przez kolejne 5 minut. Dodaję czarny sezam i szczyptę kozieradki. Mieszam dokładnie i wyłączam ogień pod patelnią. Dodaję łyżkę masła, pokrojony gruby szczypior, garść kolendry i na koniec sos sojowy. Ostatnie, delikatne mieszanie i gotowe!
Kasza w buraczano-jabłkowym towarzystwie
Składniki:
1 średni burak
1 jabłko
filiżanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (drobnej)
1 pomarańcza
garść świeżej bazylii
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju sezamowego
szczypta różowej soli
kieliszek zimnej wody
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną gotuję w proporcji 1:2, zaczynając od podprażenia na oleju kokosowym. Będzie gotowa, kiedy wchłonie całą wodę. Buraki i jabłko obieram, kroję drobno, doprawiam świeżym pieprzem, wykładam do naczynia żaroodpornego, zakrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. W tym czasie przygotowuję sos. Pomarańczę wyciskam do wyższego pojemnika, dodaję garść świeżej bazylii, 2 łyżki oleju sezamowego, świeżo mielony pieprz, trochę zimnej wody i szczyptę soli. Wszystko blenduję na gładką masę i odstawiam. Smaruję niedużą kokilkę do zapiekania olejem sezamowym, wkładam na spód papier do pieczenia i upieczone buraki z jabłkiem. Następnie kaszę, tak żeby wypełnić cały pojemnik i wkładam na 10 minut do piekarnika. Podaję na talerzu, polane sosem i udekorowane listkiem bazylii.
Zobacz również: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"